Как да приготвим тиквеника, за да се получи добре тази година? Всяка дама, която харесва да е домакиня вкъщи или иска да впечатли близките си по празниците, се опитва да приготви някоя вкусотия за коледната трапеза.
Ако все не можете да уцелите подходящата рецепта за тиквеник или искате да пробвате нова, вижте 5 начина за приготвяне на традиционния тиквеник:
1. Класически тиквеник с готови кори
Необходими съставки:
- 1 пакет кори за баница
- 1 кг тиква
- 200 г орехи
- 1 ч. ч. олио
- 250 г захар
- 1 ч. л. канела
- 2 пакетчета ванилия
Начин на приготвяне:
Почистената тиквата настържете на едро ренде. Задушете тиквата в дълбок и широк съд, като разбърквате периодично. Отстранете от котлона и добавете захарта, канелата, ванилиите и едро счуканите орехови ядки. Готовата плънка намажете върху корите, като взимате по две от тях. Прехвърлете в предварително намаслен съд. Тиквеникът се пече в предварително загрята на 170-180 градуса за 40-45 минути. След като извадите от фурната, напръскайте с малко студена вода и завийте с кърпа.
2. Сиропиран тиквеник
Необходими съставки:
- 1 пакет кори за баница
- 1.5 кг тиква
- 1 ч. ч. счукани орехи
- 1 ч. ч. захар
- 3 ч. л. канела
- 1 ванилия
- 200 мл олио
За сиропа:
- 1 ч. ч. захар
- 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Настържете вече почистената тиква и я запържете в сгорещеното олио на средната степен на котлона. Добавете на части цялото количество мазнина, като изчаквате тиквата да промени цвета си и да омекне. Прибавете орехите. Разбърквайте и добавете захарта. Поръсете с канела и ванилия и махнете от котлона. Нанесете от плънката до средата на листа, като взимате по два листа. Подредете всички рула и сложете в предварително загрята фурна. Печете на 200 градуса през първите 5 мин, а след това за 30 минути на 160 градуса.
За сиропа: Загрейте 1 ч. ч. вода и изсипете захарта. Варете 3 минути, като периодично разбърквате, добавете ванилия. Оставете сиропа да се охлади. Залейте горещия тиквеник с охладения сироп и завийте с кърпа. Оставете да поседи поне една вечер.