Някъде го наричат просто G&T. Идва от "gin tonic" – освежаваща напитка, позната навсякъде по света. Всъщност корените на тази коктейл са в далечната 1850 г., когато блританските войници добавяли джин, захар и лимон към хинина, за да се лекуват от върлуващата тогава малария (или поне такива са легендите). Днес добилата популярност напитка - вече за удоволствие - се приготвя с една част джин и две части тоник.
За класически джин тоник ви трябва:
- 50 мл джин
- резен лайм
- 200 мл Schweppes Тоник
- лед
Начин на приготвяне
1. Напълнете чашата с лед догоре.
2. Сипете любима марка джин върху леда.
3. Изтискайте резенче лимон и го пуснете в чашата.
4. Добавете Schweppes Тоник.
Няколко съвета
- Използвайте чаша със столче, а не без, макар по традиция да е обратното. В чаша със столче напитката остава по-дълго студена, тъй като ръката ви няма да разтапя леда с топлината си. Освен това с такава чаша ще се насладите истински на аромата на коктейла.
- Гарнирайте винаги с плод или билки, които подчертават вкуса на джина – лайм, краставица, плодове от хвойна, червен портокал, ментови листа, розмарин
- Когато добавяте тоника, наливайте го върху лъжица, прави го по-газиран и бъбрив. Нямаме научни доказателства за това, но пък опитайте, за да се уверите в резултата.
След класическата рецепта няколко нестандартни предложения, вариации на същия коктейл >>
Материалът е подкрепен от Coca-Cola България
Джин тоник „Праскова и Мащерка“
- 50 мл джин
- 125 мл Schweppes Тоник
- 3-4 свежи парчета праскова (портокал, манго и нектарина също вършат работа – по възможност свежи, но и консервирани също стават)
- Стрък прясна мащерка
Сипете джина и тоника в чаша, пълна с лед и добавете парчетата праскова. За по-силен прасковен вкус може да пасирате плода в блендер и да го прецедите в чашата преди да добавите другите съставки. Докато ги добавяте, разбърквайте постоянно.
Джин тоник „Ягода и черен пипер“
- 3 свежи ягоди
- Прясно смлян черен пипер
- 45 мл джин (неутрален или цитрусов)
- Schweppes Тоник
Измийте и обелете ягодите. Нарежете наполовина или на четвъртинки, ако са големи. Разбъркайте ги с прясно смлян черен пипер в шейкър, след което изсипете в чаша, пълна с лед. Разбъркайте с джина и отгоре изсипете тоника. Гарнирайте с ягода и сервирайте!
Джин тоник „Печен ананас“
- 2 кръгчета ананасs (печен или свеж)
- 50 мл джин
- 70 мл сок ананас
- Schweppes Тоник за допълване
- 1 лайм (може и без)
Изпечете на скара или барбекю кръгчета ананас за 5 минути от вяска страна. Печете, докато леко покафенеят, опушат и се карамелизират. Нарежете едното кръгче и разбъркайте с коктейл шейкър. Добавете лед, джин и сок. Разклатете за две минути. Прецедете в чаша с лед. Долейте Schweppes Тоник (просекото също е вкусно като алтернатива на тоника тук) и гарнирайте с останалото кръгче ананас и/или лист мента. Можете да добавите малко лайм, ако напитката ви е малко сладка. Консервираните хапки ананас вероятно са твърде мокри за печене на скара, но можете да ги използвате в рецептата, без да печете.
Джин тоник "Свежа череша"
- Шепа зрели череши
- Консервираните череши са вкусна алтернатива
- 50 мл джин
- 125 мл Schweppes Тоник
- Свеж лайм
Отстранете костилките от черешите, след това ги сложете в купа или чаша за смесване и ги разбъркайте леко. Добавете много лед към чашата си заедно с обърканите череши, джин, тоник и сок от лайм (коригирайте според това колко кисело харесвате).
Разбъркайте внимателно за минута-две, докато сокът от черешите се смеси добре с останалите съставки и напитката се охлади. Добавете череша на клечка или резен лайм за гарниране и сервирайте.