Рибните кюфтета са леки, вкусни и с малко старание и време може да ги оформите като истински рибки, така че и най-злоядите деца да ги хапват. Рибата е полезна, защото е богата на омега-3-мастни киселини, незаменими аминокиселини, витамини (C, D, E, K, PP и др) и микроелементи. 


За да направите рибената кайма просто трябва да наситните или смелите рибата. Може да използвате филе, за да сте сигурни, че няма досадни кости. Може да сварите по-тлъста риба или части от нея (глава) и внимателно да я обезкостите. Към рибените кюфтета по желание се добавят картофи, лук и яце за слепване. Картофите балансират по-острия аромат на рибата. 

В Седмицата ан рибата вижте и още рецепти с риба

Рибената чорба на капитаните
Рибно фрикасе

Съставки

  • 200 г Царевично брашно
  • 1 ч.л. Суха мащерка
  • 1/2 ч.л. Черен пипер
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 2 стръка Копър
  • 2 бр. Яйца
  • 1 глава Лук
  • 3 скилидки Чесън
  • 2 бр. Картофи
  • 600 г Филе от риба

Начин на приготвяне

  • 1. Рибното филе се нарязва на парчета. Накълцва се с остър нож или се смила в месомелачка или блендер. Добавят се солта и яйцето и се омесва на ръка. 
  • 2. Картофите се стържат на ситно. Лукът се наситнява. Всичко се добавя към сместа. 
  • 3. Чесънът се нарязва на съвсем дребни парченца. Ако не обичате или ще предложите рибените кюфтета и на деца, може да го пропуснете. Всички продукти се объркват. 
  • 4. Върху сместа се стрива мащерката. Копърът се нарязва на ситно и също се добавя в сместа. Черният пипер се смила и всичко се обърква, докато стане хомогенна смес. 
  • 5. Другото яйце се разбива с вилица в широка чиния. Царевичното брашно се изсипва в друга чиния. 
  • 6. От сместа се оформят топки, които леко се разплескват между дланите. Всяко кюфте се потапя първо в яйцето, след това в царевичното брашно. Ако искате по-хрупкава панировка, може да го направите два пъти. 

     

  • 7. Пържат се в предварително сгорещена мазнина в дълбок тиган. Когато са готови, отцедете от мазнината върху кухненска хартия.