Рибните кюфтета са леки, вкусни и с малко старание и време може да ги оформите като истински рибки, така че и най-злоядите деца да ги хапват. Рибата е полезна, защото е богата на омега-3-мастни киселини, незаменими аминокиселини, витамини (C, D, E, K, PP и др) и микроелементи.
За да направите рибената кайма просто трябва да наситните или смелите рибата. Може да използвате филе, за да сте сигурни, че няма досадни кости. Може да сварите по-тлъста риба или части от нея (глава) и внимателно да я обезкостите. Към рибените кюфтета по желание се добавят картофи, лук и яце за слепване. Картофите балансират по-острия аромат на рибата.
В Седмицата ан рибата вижте и още рецепти с риба
Рибената чорба на капитаните
Рибно фрикасе
Съставки
- 200 г Царевично брашно
- 1 ч.л. Суха мащерка
- 1/2 ч.л. Черен пипер
- 1/2 ч.л. Сол
- 2 стръка Копър
- 2 бр. Яйца
- 1 глава Лук
- 3 скилидки Чесън
- 2 бр. Картофи
- 600 г Филе от риба
Начин на приготвяне
- 1. Рибното филе се нарязва на парчета. Накълцва се с остър нож или се смила в месомелачка или блендер. Добавят се солта и яйцето и се омесва на ръка.
- 2. Картофите се стържат на ситно. Лукът се наситнява. Всичко се добавя към сместа.
- 3. Чесънът се нарязва на съвсем дребни парченца. Ако не обичате или ще предложите рибените кюфтета и на деца, може да го пропуснете. Всички продукти се объркват.
- 4. Върху сместа се стрива мащерката. Копърът се нарязва на ситно и също се добавя в сместа. Черният пипер се смила и всичко се обърква, докато стане хомогенна смес.
- 5. Другото яйце се разбива с вилица в широка чиния. Царевичното брашно се изсипва в друга чиния.
- 6. От сместа се оформят топки, които леко се разплескват между дланите. Всяко кюфте се потапя първо в яйцето, след това в царевичното брашно. Ако искате по-хрупкава панировка, може да го направите два пъти.
- 7. Пържат се в предварително сгорещена мазнина в дълбок тиган. Когато са готови, отцедете от мазнината върху кухненска хартия.