Втория полуфинал на Евро 2024 ще бъде между Англия и Нидерландия. Срещата ще се играе от 22.00 ч., на "Сигнал Идуна Парк", в Дортмунд. Нидерландия и Англия ще излязат един срещу друг в двубой, а цената е висока - финал на UEFA EURO 2024. 

И преди свирката на немския рефер Феликс Цвайер да даде начало на двубоя, ви питаме какъв според вас ще бъде изходът на мача, според това какво традиционно хапват в двете държави. 

Традиционната английска закуска излиза срещу нидерландския стамппот с къдраво зеле. Кой ще победи в кулинарния двубой? Гласувайте в анкетата. 

Английска закуска или нидерландски стамппот?

 

ДА СИ ОБЛИЖЕШ ПРЪСТИТЕ 

 

Boerenkoolstamppot е едно от традиционните ястия в Нидерландия. Приготвя се с къдраво зеле, смесено с намачкани картофи и сервирано със сос, горчица и пушена наденица (rookworst). Приготвя се най-вече през зимата. Stamppot е традиционно, национално ястие от холандската кухня. 

Понякога на стамппота се прибавя езкотичен привкус с къри или ананас.

Нидерландксата кухня определено има някои характерни ястия и вкусове, които не са за всеки. Ако ястието съдържа боб или картофи, месо и зеленчуци, зеленчуците понякога се сервират като яхния – напр. червено зеле с ябълки или червено цвекло. В такива яхнии често се използват дафинов лист, хвойна, карамфил и оцет.

Вечерята в Нидерландия може да бъде и палачинки. Нидерландците ги правят много мънички. Наричат се poffertjes. Интересни са и другите видове - палачинки с бекон в тестото. Десертите им най-често пудинги, както и различни каши (pap) – мляко с ориз, грис, и десерти от стар хляб и крем нишесте. 

Английската закуска е известна по цял цвят и често се предлага в хотели и ресторанти.

Традиционно включва яйца, наденица и боб. Но английската кухня не е само това. Сред традиционните английски рецепти са например овнешкият бут с желе от френско грозде.

Често се готвят диви птици, предимно пуйки и патици. Към месото им се добавят различни сосове - уорчъстър, къмбърлендски, табаско, кетчуп и други. Голям специалитет в Англия е соленото тесто с месо, от което се приготвят мъфини и други тестени изделия.