На всички ни е известно, че има хора, които страдат от непоносимост към глутеновите храни. Те трябва да спазват строга диета по отношение на избора на менюто си и да избягват храни с наличието в тях на глутен.

10 симптома на глутеновата непоносимост >>

На вниманието на всеки, който трябва стриктно да контролира и следи за присъствието на глутен в състава на храните в дневното си меню, предлагаме 5 изключително приятни и лесни за приготвяне рецепти за безглутенова закуска. Това не значи, че и всички останали не могат да си ги позволят.

Какво е глутен и защо е опасен за бебето >>

 

Безглутенов бананов хляб

Продукти за 8 порции:

пюре от 3 узрели банана
¼ чаша масло, разтопено
¼ чаша мед
2 ч. л. екстракт от ванилия
2 яйца

Сухи съставки:
¼ чаша кокосово брашно
1 ч. ч. просено брашно
2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. канела

Приготвяне:

Загрейте фурната до 200 градуса. В купа смесете пюрираните банани, маслото, меда, екстракта от ванилия, яйцата и разбъркайте добре. В друга купа изсипете сухите съставки, разбъркайте и тях и ги прибавете към течната смес. Бъркайте до получаване на гладка еднородна смес. Така приготвеното тесто изсипете в намазана с малко масло тавичка. Печете около 45 минути или докато тестото придобие златист оттенък. За по-лесно разрязване, оставете банановия хляб да се охлади в продължение на няколко минути и поднесете.