Четири жени от затвор във Венеция, превърнали се в дизайнерки, показаха работата си в Париж в четвъртък (7 март).

Анна, Мая, Михаела и Син от затвора "Гиудека" във Венеция, които излежават присъди от четири до петнадесет години, създадоха дрехи, вдъхновени от техните преживявания и емоции.

Съоснователят и креативният директор на модния бранд "About A Worker" Ким Хоу заяви, че сътрудничеството е било предназначено да има терапевтичен ефект за затворничките.

"Мисля, че всички гледаме на затворниците като на някакви негативни хора, които са направили нещо нередно, докато всъщност през повечето време те са просто хора, които са извършили грешки в миналото", казва Ким Хоу, основател и творчески директор на модния бранд "About A Worker".

Роклите са вдъхновени от традиционното облекло на плетачките на дантела в Бурано - традиционно женско работно облекло във венецианския регион, но украсени с личния почерк на всяка от затворничките.

Така Син избра да представи алтер-егото на ядосано чудовище, докато Мая използва дрехите, за да представи надеждата зад решетките. Дрехите ще бъдат произведени в ограничен брой, като ще струват около 150 евро.

"Не знам за положението на затворите в Италия, но подобно на Франция, всичко, което спомага за създаването на връзки с външния свят, във всеки случай е добро. Така че тази инициатива звучи наистина добра за мен", коментира 27-годишният посетител Пол Дантан.

Облеклото бе представено от четири актриси под съпровода на акапелно оперно представление, което включва думи, изречени от от затворничките.