В сьомгово-розова вила на хълм над Кан попзвездата Дуа Липа описва първия път, когато е направила скица на рокля за Донатела Версаче и я е изпратила през телефона си. "Изобщо не мога да рисувам, така че не мисля, че е било много добро", казва тя. "Но мисля, че Донатела разбра какво се опитвах да направя." Версаче кимва. "Обикновено не работя по този начин", смее се тя. "Но си казах: "Добре, тя има визия и талант. Това може да се получи."

Въпреки че няма дизайнерско образование и има само кратка история като модел за прочутата италианска модна къща, Дуа Липа е най-новата поп звезда, която опитва силите си в дизайна на колекция, съобщи „Гардиън“.

Следващия месец суперпродуцентът Фарел Уилямс ще покаже първата си мъжка колекция за Луи Вюитон. Той следва покойния дизайнер Върджил Абло, който преди да създаде куфарчета с монограм на LV и костюми от италианска вълна, е бил диджей и продуцент.

Тук е мястото да се спомене и рапърът Кание Уест, който жонглираше с музиката и модната си марка Yeezy, и Риана, чиято модна линия Fenty допринесе за превръщането ѝ в милиардерка, преди да бъде закрита по време на пандемията. Бионсе наскоро направи колекция с Balmain и според слуховете ще стартира марка за красота. Дори Хари Стайлс имаше кратък успех с дизайна на чорапи за Gucci.

Най-известната попзвезда, която успешно се е преориентирала, вероятно е Виктория Бекъм. Липа не е първата поп звезда, но като млад изпълнител с огромно количество последователи и с неподправен вкус, тя е може би най-близката. Този ход също така подсказва, че големите конгломерати - LVMH притежава Луи Вюитон и това, което е останало от Fenty, докато Capri Holdings притежава „Версаче“.

"В наши дни големите марки се нуждаят от ново ниво на видимост", казва специалистът по PR на знаменитости Марк Борковски. "Модата не е просто проектиране на дрехи, а процесът и това, което тези хора представляват. Наследниците на модните къщи знаят, че скоростта, с която се променя модата, означава, че трябва да погледнат извън това, което познават."

"Не става дума само за това, че Дуа Липа е суперизвестна - тя разбира от дрехи", съгласява се Версаче. "Тя е млада жена, която носи нещата по съвременен начин - а това е важно за утвърдена марка като нас." Колкото и известна да е тя, "важно е да има външен глас".

Ревюто се състоя по залез слънце на подиум, окачен над тесен басейн, с изглед към морето. Моделите бяха с тесни костюми с поли и ярки рокли с микродължини. Роклите се закопчаваха на гърба и бяха в розови Барби  нюанси и синьото на Лазурния бряг.

Колекцията на Липа е младежка, забавна и по-евтина от обичайната за „Версаче“ - един бански костюм струва малко под 300 паунда - но други рокли са с четирицифрена стойност. През последното тримесечие, приключващо през декември, „Версаче“ отчита приходи в размер на 249 млн. долара, което е с 0,8% по-малко в сравнение с предходната година, пише още БГНЕС.

Колкото и успешна да е колекцията на Дуа Липа, по-широкото сближаване между модата и попзвездите разпали отново един продължаващ дебат. Да носиш дрехите не е същото като да ги проектираш, така че какво точно представлява модният дизайнер сега - и достатъчен ли е човек с добър вкус и влияние в социалните мрежи?