Тази година нямахме удоволствието да се насладим на грациозната и красива Анджелина Джоли на Оскарите, но нейният артистичен гений все пак успя да стъпи на червения килим в Лос Анджелис в неделя.

48-годишната звезда от „Мистър и мисис Смит“, която наскоро стартира собствена модна линия и ателие, дебютира като дизайнер на 96-ата церемония по връчването на наградите „Оскар“.

Тя избра писателката и журналист Сулейка Джауад като първия човек, който да облече нейна дизайнерска дреха.

Снимка: Getty Images

Невероятната рокля е изработена от 100% коприна в светъл нюанс на бежовото. Сред открояващите се детайли бяха падащите ръкави, които продължаваха като пелерина на гърба, пола с висока талия и шлейф, изрисуван от художника Чаз Гест.

"Тази рокля е създадена от единствената и неповторима Анджелина Джоли", казва Джауад в интервю за канадското издание Etalk. "За първи път тя проектира рокля за червения килим и покани невероятния художник Чаз Гест да нарисува симфония на гърба ѝ."

Снимка: Getty Images

Дрехата е проектирана специално за нощта на Оскарите и е изцяло свързана с филма, в който участва Сулейка - номинирания за "Оскар" документален филм на съпруга й Джон Батист "Американска симфония".

„Историята на „Американска симфония“, изрисувана буквално върху плата на роклята ми, е като карта на това къде сме били и колко далеч сме стигнали. Това е въплъщение на любовта и творческите сили, които ни съпътстват“, написа писателката и журналист в своя Инстаграм.

Джоли обясни решението си да облече Джауад, като подчерта, че изпитва дълбоко възхищение към нея.

"Изпитвам дълбоко възхищение към Сулейка от начина, по който тя живее живота си - как посреща трудностите със сила и грация", казва 48-годишната актриса и дизайнер. "Тя е блестяща творческа сила, която вдъхновява всеки, който я познава. Бих я облякла за всичко, от което има нужда“.

Личната история на Сулейка е наистина вдъхновяваща. През последните години тя се бори с коварното заболяване левкемия, като лекарите й давали под 35% шанс за оцеляване.

Прекарвайки 4 години в болница, тя започва да пише блог от болничното си легло, който прераства в рубриката й в New York Times - “Life, Interrupted”. След пълното й излекуване болестта се завръща отново.

В този момент тя вече е намерила своята любов, която ѝ дава сили – съпругът й Джон Батист. Той е пианист, вокалист, композитор и музикален директор на Шоуто на Стив Колбърт, носител на някои от най-престижните награди в света – „Оскар“, „Златен глобус“ и „Грами“.