Американската актриса Анджелина Джоли сподели пост в Инстаграм профила си в подкрепа на Махса Амини и иранските жени. Смъртта на 22-годишната Махса Амини в затвора, настъпила след нейния арест от нравствената полиция заради неправилно носене на забрадка на 16 септември, шокира както иранската, така и международната общественост.

Смъртта ѝ предизвиква безпрецедентна вълна от емоции в страната. Анджелина Джоли, която участва в борбата срещу насилието над жени, изрази подкрепата си за протестиращите.

Докато иранското правителство заплашва личности, които подкрепят революционното движение, американската актриса сподели символични снимки на ирански жени, които излизат на улицата, размахвайки юмрук и портрета на Махса Амини, или отрязват косите си в знак на бунт.

"Уважение към смелите, предизвикателни и безстрашни жени на Иран. Всички онези, които оцеляха и се съпротивляваха в продължение на десетилетия, онези, които днес излизат на улицата, както и Махса Амини и всички млади иранци като нея," написа Джоли в посланието си в тяхна подкрепа.

"Жените не се нуждаят от полицейска грижа за морала си, от превъзпитание на съзнанието си или от контрол на тялото си. Те се нуждаят от свободата да живеят и да дишат без насилие и заплахи. За жените в Иран: "Ние ви виждаме", допълни холивудската звезда.

Анджелина Джоли редовно се изказва в подкрепа на гласа на жените и тяхното овластяване. За участието си в борбата срещу сексуалното насилие над жени и поспециално за хуманитарната кауза през 2014 г. кралица Елизабет II я удостои с титлата почетна дама – аналог на рицарската тила за жените, което е едно от най-високите отличия на Обединеното кралство, пише още БГНЕС.

Вижте повече за Анджелина Джоли в следващото видео: