Тази седмица талибаните в Афганистан отбелязаха една година, откакто си върнаха властта след 20 години война. Религиозният им режим сериозно ограничава правата на жените в страната, заради което много защитници на тези права споделиха разочарованието си от победата им. Една от тях е актрисата Анджелина Джоли, която отбеляза годишнината със статия за списание „Тайм“.

Снимка: Getty Images

Звездата от „Господарката на злото“ разказа историята на млада афганистанска жена, която почти е била изпълнила мечтата си да стане лекар, преди талибаните да се върнат на власт. Тя и сестрите ѝ обаче са били лишени от правото на образование.

Снимка: Getty Images

„Само за една нощ те и още 14 милиона жени и момичета в Афганистан загубиха правото си да посещават училище и университет“, написа тя. „Загубиха правото си да работят и да се придвижват свободно.“

Снимка: Getty Images

Тя определи последните няколко години, преди идването на талибаните, като „ярка светлина“ в живота на жените в азиатската държава.

„Дъщерите на Афганистан са изключително силни, издръжливи и находчиви“, посочи още Анджелина. „В историята на Афганистан е имало много тъмни моменти. Но съм сигурна, че това не е последната глава. Мечтата за плуралистичен Афганистан, отворен за всички, може и да е далечна надежда в момента, но е възможна. Това не е краят.“

Още за благотворителните инициативи на Анджелина Джоли: