Актриса, режисьор, бивш посланик на добра воля, специален пратеник на Агенцията на ООН за бежанците, майка на 6 деца - на Анджелина Джоли никога не са й достатъчни заниманията. Какво е новото, което започва? Atelier Jolie е модното ателие на актрисата, което ще отвори врати през ноември.

РАЗЛИЧНО И МНОГО СПЕЦИАЛНО 

За новия брой на Vogue тя го представя като място за сътрудничество, културен център, съчетаващ работилница за дизайн, шивашки услуги и галерия за местни занаятчии, плюс кафене, управлявано в партньорство с организации на бежанци.

Списъкът на сътрудниците ѝ започва с мелничар от Лондон. И това не е всичко. Южноафрикански дантелиер и поркети за панталони, по които ще има ръчно рисувани кръпки за 10 долара.

"Не искам да бъда голям моден дизайнер. Искам да построя къща, в която други хора да станат такива."

Това е философията на Джоли, а която разчупва традиционния модел на поведение на знаменитостите. Повечето от тях имат бизнеси, концентрирани именно около славата и известността, коятпо са си създали във времето. 

"През последните 20 години, документирайки хуманитарни истории, видях негативното въздействие на западното консуматорство върху развиващите се страни - от детския труд, незаконния добив на минерали, замърсяването от боядисването на тъкани" - казва тя.

МЯСТОТО

...на което Джоли вдъхва нов живот, е било дом на художника Баския. Въпреки че имотът е преминал през няколко ръце след него, следите от творчеството му личат по пода. 

В ателието си Джоли ще работи в близост с две от децата си - 19-годишния й син Пакс и Захара. 

Като самотна майка на шест деца, Джоли смята, че големи начинания като това са проект за цялото семейство.

Вижте какво споделя за майчинството във видеото

 

"Бях на 26 години, когато станах майка. Целият ми живот се промени. Това, че имах деца, ме спаси - и ме научи да бъда в този свят по различен начин. Мисля си, че напоследък щях да затъна по много по-мрачен начин, ако не исках да живея заради тях. Те са по-добри от мен." 

В интервюто Джоли споделя, че е била доста мрачна, когато е била млада. Като дете се увличала по пънка и често ходела в магазините за ценни находки, след което ги режела, прогаряла ги с цигара.  

В ГАРДЕРОБА МИ ИМА ПОВЕЧЕ КНИГИ, ОТКОЛКОТО ДРЕХИ

 

В телефона си Джоли пази снимка от детството си. На кадъра е майка й Маршелин Бертран, която умира през 2007 г. на 56-годишна възраст след осемгодишна борба с рак на яйчниците и гърдата. Малката Джоли е облечена в миниатюрна черна кадифена пелерина и ръчно плетена бяла престилка. 

"Това беше първата ми пелерина", казва тя с умиление. "Майка ми беше хипи - наричаше себе си така, беше много горда. Тя не пазаруваше много. Обичаше кадифетата и велурите си. Никога не носеше грим, нито пък си правеше истинска прическа. Не беше крещящ човек - беше елегантна, естествена."

Според нея начинът, по който се облича човек, разкрива много за него.

"Може да каже - "Не си играйте с мен - аз съм с броня". Но искам жената да се чувства достатъчно сигурна, за да може да бъде и мека. След като преживях нещо, при което бях наранена, един терапевт ме попита дали не бих опитала да нося по-нежни и меки дрехи. Звучи глупаво, но предполагах, че панталоните и ботушите проектират един "по-твърд" вид, една по-силна мен. Но бях ли достатъчно силна, за да бъда мека? По онова време - не. Чувствах се уязвима. На 48 години вс еоще откривам коя съм."