"Мисия София без емисии" е кампания за ползите от чистия въздух и нискоемисионните зони за транспорт и отопление. Всеки един от нас може да стане „добрият пример“ за някой друг. От теб зависи какъв въздух дишаш ти и всички около теб! Включи се в „мисията“ за по-чист въздух в София!

Вижте още полезни статии по темата в специалната ни страница "София без емисии".

Знаете ли какво дишате? Това не винаги е видимо с просто око, защото размерът на фините прахови частици е под 10 µм (микрометра, микрона), а още по-опасни са тези с размер под 2,5 µм.

Днес вреден за дишане въздух в София се индексира единствено в "Подуяне", където на места в квартала нормата на ФПЧ с размер 2,5 µм доближава 230 µг/кв м.

Днес в столицата се наблюдава средно замърсяване на въздуха в няколко столични квартала, като по-осезаемо е в някои части на "Студентски град" (120 µг/кв м), "Света троица" (25 µг/кв м) и "Дружба". В тези квартали нормата на ФПЧ е над средната, но въздухът не е опасен за дишане.

Снимка: AirSofia.info

Това сочи информацията на сайта AirSofia.info, където от картата в реално време може да намирате подробна информация за качеството на въздуха в София.

Припомняме, че фините прахови частици са отговорни за засилването на алергиите, асматични пристъпи, дихателни смущения, рак на белия дроб, както и увеличен риск от възпаление на средното ухо при децата. Освен това се предполага, че те имат въздействие върху заболяванията на сърцето и кръвообращението - например, сърдечен инфаркт.

Снимка: iStock

Степента на въздействието на частиците върху дихателните пътища зависи, наред с токсичността на частиците като например олово, ванадий, берилий, алуминий, живак, въглеводородни съединения, и от големината на частиците: колкото по-малки са частиците, толкова по-дълбоко проникват те в белите дробове на човека. Такива частици могат да бъдат многократно по-вредни от обикновения цигарен дим или обикновен въглероден диоксид и други парникови газове.

Финият прах с размер 10 µм достига частично дробовете, тъй като филтрирането от страна на носовата кухина не е достатъчно за частици с размер под 10 микрона. Но по този начин ултрафини частици с размери под 0,1 µм достигат до алвеолите на белите дробове и се отстраняват от там много бавно или не се отстраняват.