Накрая на България има един ресторант, в който храната, обслужването и обстановката са толкова приятни и на ниво, че е трудно да откриеш нередност. 

Снимка: Росица Николова


Rose (бул. "България" 132 в София) е едно от местата, на което дегустираме меню в рамките на Sofia Restaurant Week. От 5 до 13 май 2018 г. 29 ресторанта в София се предлагаха по 2 различни менюта на стойност 29 лв. 

Готвенето е страст, химия, любов - това е част от философията на ресторанта. Другата част е в бутилки. Тук имат една от най-големите селекции на розета от целия свят. Въпреки това пренебрегваме този факт и към вечерята поръчваме бутилка българско (има чудесни български вина и винаги когато се храним, предпочитаме да избираме от тях) вино - "Ормано" на изба "Дамяница". 

Салатите са кресон с алабаш, скариди и уасаби дресинг и салата с козе сирене, кумато домат и зелени смокини.

Уасаби дресингът е онази съставка, което успява да превърне салатата със свежи зелени стръкчета в наистина изисквано ястие. Хапваш и възкликваш от удоволствие! За по-чувствителното небце може тази салата да се окаже леко пикантна. Но това пък така разпалва по-добре апетита за основното ястие. 

Снимка: Росица Николова

Салатата с козе сирене, кумато домат и зелени смокини беше не само вкусна, но и красива. Подписът на главния готвач, оставен и в двете чинии, бяха кълновете, микро растенията и ядливите цветя. Не пишем, че са използвани за декорация, защото всъщност всички те се ядат и са част от ястието. Използват кълнове от лилави репички, микро растения от слънчоглед, спанак и листа от латинки и рози. Това са най-крехките, нежни и красиви растения и части от растения, които може да усетите по един начин, различен от помирисване в букет. Ароматът и вкусът им са деликатни, така че да дадат точно колкото е нужно на салатата. Задължително обаче опитайте и кълнче или листенце самостоятелно - ей така, за да се насладите на нещо различно.

Снимка: Росица Николова

"Перфектният тайминг" - единицата време, която използват тук между отсервирането на чиниите от салатата и сервирането на основното. Разбира се, преди това любезният сервитьор пита кога бихме искали то да бъде поднесено и изцяло се съобразява с нас. 

Основното ястие в първото менюто е телешки ростбийф с диворастящи гъби и сечуански пипер, върху пюре от сладък картоф. 

Снимка: Росица Николова

Месото беше приготвено изключително добре - крехко, меко и сочно. Към ядливите цветя тук бяха добавени и листа от тагетис. Към него ни предложиха и прясно смлян в големи дървени мелници пипер, което беше финалната нотка за избухването на вкусовите рецептори. 

В сьомгата на пара с пюре от фенел и кълнове от лилава репичка най-впечатляващото определено беше пюрето. Добавката от фенел превръща тази иначе често присъстваща в почти всяко домакинство гарнитура в приятно гурме предложение. 

Снимка: Росица Николова

Признаваме, че колкото и да бяхме впечатлени от кълновете и цветята обаче, те ни дойдоха малко в повече в състава и на двете ястия. Дали ще е лекарство, или отрова, зависи от количеството - казват фармацевтите. Следвайки този принцип, присъствието на цветя и ядливи растения трябваше да е по ненатрапчиво. 

Докато се наслаждавахме на вкусните ястия, в ресторанта звучеше пиано. Живата музика, приятната компания и хубавото вино са най-добрите приятели на съблазнителната храна. Нотите се леят по различен начин, когато излизат от диск, бутнат някъде там в една машина, и когато нежна женска ръка се движи по клавишите. Елегантната комбинация от автентичен италиански интериор не създава домашен уют. Да си си вкъщи е хубаво, но още по-хубаво е, когато си на различно място и имаш осигурено специално, отношение, когато около теб е красиво, почиват си всичките ти сетива и ти остава само едно - да се наслаждаваш. Мястото е изключително подходящо за романтични рандевута и други поводи от подобно естество, вечери по женски, делови вечери и т.н

Към момента ресторантът залага на италианската кухня, но с лятното меню ще смени посоката, акцентирайки повече върху здравословните ястия. 

От десертите особено високо оценяваме панна котата с киноа и сладко от горски плодове. Киноата не се използва често за десерти, затова беше не просто изненада, а много приятна такава. От ресторанта не укриха тайната на тази вкусотия и ни споделиха, че тя се приготвя заедно с малини, сок от нар и гренадин. Така се получава стегната, ядкова структура, която хармонира много добре с мекостта на панна котата. 

Снимка: Росица Николова

Тортата "Маркиза" 

Снимка: Росица Николова



Дали бихме дошли отново тук? Да, със сигурност. Защото е вкусно, удобно, приятно и ни обслужиха любезно.