DiVino.Taste е изложение на българските винопроизводители с дегустация на качествените български вина. На изложението през 2019 издание отново ще бъде с богата програма от майсторски класове, семинари, лекции и презентации. Деветото издание ще предложи разнообразна програма от майсторски класове. Акцент тази година е поставен върху местните сортове и важността на регионалното изражение, не само в най-известните винарски райони по света, но и у нас. 

Вино с акт за раждане! Северните тероари на България

От десетилетия насам произходът на виното е това, което отличава вината на традиционни производители като Франция, Италия и Испания. В България понятието тероар започна да добива смисъл сравнително късно. Въпреки това все повече стават българските вина, които разказват историята на мястото, от което идват. Програмата на DiVino.Taste тази година предлага майсторски клас за северните тероари на България. Един от водещите български сомелиери, Марин Атанасов, ще покаже с дегустация на 8 вина, колко важен е произходът. Той е сред хората, които вярват в българското вино, търсят и проповядват нашата винена идентичност – онова, което ни прави различни и разпознаваеми. 

 
Неочаквана Австрия 

Деветото издание на DiVino.Taste обръща внимание и на неочакваното за мнозина сортово разнообразие в Австрия. Без съмнение, грюнер велтлинер е най-представителното лице на австрийското вино, но в действителност малката алпийска страна представлява истинска съкровищница за местни сортове. Като възпитаник на Австрийската винена академия Яна Петкова обещава заразително интересен майсторски клас, в който ще представи почти изчезващи сортове като цирфандлер, ротгипфлер, червен велтлинер, нойбургер, санкт лаурент, вилдбахер. Макар и с трудни за произнасяне имена, от тях се произвеждат вина със световно качество и слава.


100 години история на Гави с La Scolca

DiVino.Taste 2019 ще доведе в София и прочутите вина от Гави, в италианския Пиемонт. Световната слава на вината от този район на десния бряга на река Леме се дължат на усилията на фамилия Солдати от имението La Scolca, които започват да правят вина в Гави преди 100 години. Тяхна е до голяма степен заслугата за създаването на наименованията за произход DOC и DOCG Gavi. За да представи типичния за този район на Италия сорт кортезе, за DiVino.Taste пристига Анджело Габало. Вече 17 години той се занимава с пазарите на La Scolca в Европа и извън нея. Сериозен е приносът му за утвърждаването бранда La Scolca по целия свят и е сред хората, които най-добре познават това изумително елегантно и натурално бяло вино от сорта кортезе.