Марина Тодорова е слухово-речеви терапевт. В подкаста "Малки разговори" с нея си говорим за това как да направим прехода от ваканция към училище по-лесен и как да реагират родителите, ако детето им не проговаря. 

Тя работи с деца с увреден слух и ги въвежда в шумния свят около нас. Помага и на чуващи деца в това речта им да бъде правилна, ясна и богата. Слухово-речевият терапевт е и човекът, който може да помогне на родителите да реагират правилно, когато се усъмнят, че детето им има проблем със слуха или речта.  

Какви са съветите на специалиста - вижте във видеото. 
Последвайте канала ни в YouTube.
Или слушайте подкаста в Спотифай.

АКО ДО ВТОРАТА ГОДИНА ДЕТЕТО НЯМА ПОНЕ 10 ДУМИ В РЕЧНИКА СИ - ПОТЪРСЕТЕ СПЕЦИАЛИСТ

"Има едно правило, че до 3 години се приема за сладичко, ако детето не говори или не е толкова ясно. След тази възраст обаче е здравословно родителите да се обърнат към специалист. Важно е те да му се доверят и да изпълняват неговите указания. Само тогава работата би била успешна. Резултатите не зависи толкова от опита и знанията, колкото от доверието родител-специалист". 

Снимка: Евгений Милов

Проблеми, свързани с речта, изкристализират и когато децата тръгнат в първи клас.

"Късно е като възраст, защото децата вече са в училище и няма отлагане. Но не е късно да се направи обследването. За някои обучителни проблеми е необходимо децата да бъдат ограмотени. Но каквото и да притесни родитлеите, важно е те да не се срамуват и да потърсят помощ. Ако не се реагира, с времето няма да стане по-добре!"

Колкото и да не ни се иска, краят на лятото наближава, а с него и началото на учебната година. Ще се случат различни промени, най-вече в живота на децата, които за пръв път тръгват на ясла, детска градина и на първокласниците.

Марина Тодорова е на мнение, че разговорите с децата са най-важни, за да се случи преходът спокойно и за двете страни. 

ЛЕСНА ИГРА - ГОВОРЕНЕ ПРЕЗ ДЕТСКИТЕ ИГРАЧКИ ПОМАГА ЗА АДАПТАЦИЯ В ГРАДИНАТА

"Задавайте отворени въпроси - какво му е харесало, какво не толкова...  Важно е детето да умее да споделя с най-близките си. Трябва до да бъде насърчавано и да се хвалят усилията, които полага." 

Като майка на две деца, тя самата провежда много разговаря със синовете си преди да започнат училище. С по-малкия използва метод с играчки, за да успее той да преодолее мъката и липсата на мама, тръгвайки на детска градина за първи път. 

"Моят син си има любими роботи, с които играехме. Все едно те му задаваха въпроси - "Хей, приятел, аз ходя на градина, ти ходиш ли?" И той започна спонтанно да споделя. Така разбрах, че просто му липсвам. Нищо в средата му не беше притеснително, но проблемът беше, че мама я няма! Тогава през моя герой започнах да обяснявам, че и на робота майка му ходи на работа..."

Снимка: Евгений Милов

Какви са най-често срещаните проблеми с речта на децата, притеснително ли е, ако детето не може да чете - гледайте във видеото.

Още интересно видео съдържание гледайте на LADYZONETV