Наричат я "коронованият ангел на България” - българската царица Елеонора, която след смъртта си пожелава да бъде погребана именно тук. Причината - припознава я като своя родина и влага сърцето си в много благотворителни каузи. Избира да бъде погребана тук “като прост войник”.

Коя е царица Елеонора Българска и какво се случва на нейното погребение?

Фердинанд I сключва брак с Елеонора Ройс-Кьостриц след смъртта на първата си съпруга Мария-Луиза. Не е точно любов, по-скоро препоръка. Той се обръща към княгиня Мария Павловна с молба да му предложи нова съпруга. Сватбата им е на 28 февруари 1908 г. в град Кобург, Германия.

Снимка: bg.wikipedia.org

След церемонията Елеонора получава титлата „княгиня на България“, а няколко месеца по-късно, след обявяването на независимостта на България от Османската империя на 22 септември 1908 г., титлата ѝ е променена на „царица на българите“.

Напълно влязла в ролята на човек, който се занимава с благотворителност, през 1910 г. със заповед на Министерството на просвещението, е създаден фонд „Царица Елеонора“. Неговата цел е да събира средства за построяване на отделни сгради на институтите за глухи и за слепи деца.

Благодарение на нейната намеса се създава Детския санаториум за лечение на костна туберкулоза край Варна. Елеонора подарява сватбения си подарък от държавата – сума в размер на 150 000 лв. за санаториума. Успява да спаси и Боянската църква от разрушаване. По-късно дава всичките си бижута за протези на войниците и други благотворителни каузи.

Девизът на царица Елеонора - „Вярност и постоянство“.

Снимка: bg.wikipedia.orgВ последната година на Първата световна война царица Елеонора се разболява тежко. След продължително боледуване, умира на 12 септември 1917 г. в Евксиноград. Съгласно последната си воля, царицата е погребана до южната фасада на Боянската църква. 

Само 9 г. е била царица на България, но избира да бъде погребана тук “като прост войник!”.

Според поета Кирил Христов не е имало столичанка, която да не е отишла на опелото на царица Елеонора
. До 1944 г. войници, оцелели благодарение на нейните грижи и обучените от нея сестри, всяка година се събирали на поклонение на гроба ѝ.

На личния й герб е написан девизът й: “Вярност и постоянство”. Цветовете на владетелка са бяло и червено – бялата звезда и червената лента на първия български орден “Александър”, както и на знамето на Червения кръст, чиито идеи тя защитава до последния си дъх.

След установяването на комунистически режим в България, гробът на царица Елеонора е ограбен, а надгробният паметник – премахнат, за да се заличи мястото му. След демократичните промени от 1989 г. новата власт връща надгробния паметник на мястото му и възстановява предишния вид на гроба.

Снимка: Getty Images/bg.wikipedia.org

За сравнение - ето какво се случва на погребението на Елизабет Втора?

Трагичната новина, че кралица Елизабет Втора е починала преобърна света на 8.09.2022 г. Тя си отиде на 96-годишна възраст и с това приключи цяла епоха в британската история. 


  • Церемонията по погребението се провежда в Уестминстърското абатство. Промяната на мястото се случва за първи път от погребението на Джордж VI през 1760 г.
  • Настоящите погребални агенти на кралското семейство са „Левъртгън и синове“. Те организират погребенията на принцеса Даяна, Кралицата Майка и принц Филип.
  • По време на кралското погребение Биг Бен ще започне да бие към 9 ч. сутринта. Ако се спази традицията, часовникът трябва да бие толкова пъти колкото години монархът е бил на трона. За Елизабет II – 70 пъти. 
  • За погребението е правена репетиция. 
  • „Бдениетo на принцовете“ е церемония, при която около ковчега застават роднини на кралицата, за да отдадат почит.