С оглед извънредната ситуация към момента, много заведения за хранене преминаха на вариант, в който предлагат храна онлайн, а след предварително записване на заявките, доставят менюта до дома и офиса. Практиката е регулярна и в нея няма нищо необичайно. Седейки си вкъщи, сега може да хапнете храна, за която обичайно не сте имали време или мястото е било твърде далеч от вас. Вместо да ходите вие, сега идват те - посредством доставчици. Но някои места "избухнаха" и с по-различни предложения, които идват като бонус към вкусната храна - лично да сглобите гурме ястието или пък мини абонамент с изненади. Вижте повече.
Космос
София, ул. "Лавеле" 19
Гурме ястията никога не са били толкова достъпни у дома. От ресторант „Космос“ ги приближават до домашната кухня, посредством специалnи видеа, които снимат. В тях е показано как точно да се сглобитe гурме ястието, което получавате в отделни кутии и пошове в дома си. Така едно обикновено ястие, което има за основни съставки корпива и яйце например, се превръща в такова, достойно за звезди „Мишлен“.
Crazy Diamond
София, ул "Оборище" 9А
Освен основното меню, което е различно всеки ден, при „лудите диаманти“ може да си направите абонамент „Crazy mini diamond“. Нали знаете онези гъделичкащи моменти следобяд, когато ти се хапва нещо, но нямаш представа какво? Точно за тях се грижат от ресторанта. Ако си направите такъв абонамент при тях, всеки ден ще ви доставят по нещо малко, сладко или пък солено, което може да задоволи именно този глад. Имат, разбира се, и основни ястия, които са различни всеки ден. Доставят ги в кутии с нарисувани усмивки.
MIAM
Великденското меню на MIAM се приготвя с агнешко месо от ресторант „Багри“. Целият сет включва агнешко без кокал, арабски кускус със зеленолистни, печени картофки с едрозърнеста горчица. Вегетарианският вариант е с 10 бр. нахутени кюфтенца със спанак и хумус с чипотле. Ястията пристигнат вакуумирани и преминали студена пастьоризация, което технология за допълнителна сигурност.
Освен основните ястия, те имат и друго интересно предложение – кутия с великденски закуски в колаборация с Drekka.
Кутиите с великденски закуски са с продукти по избор, като може да селектирате – плод за инфузиране на вода и вид чай. Кутията е за двама и съдържа още специално кафе, чай, газирана вода, овесено мляко, гранола, сушени плодове и подправка.
CoKitchen
Освен че готвят, тук споделят и рецептите за ястията си. Ето как се прави например нестандартното им песто с маточина. Нужни са около 3/4 чаена чаша с листа. Измиват се и се поставят в кухненски робот. Добавят се половин чаша орехови ядки и половин чаша настърган зрял овчи кашкавал. След това - 1/4 чаша зехтин, 3-4 с. л. лимонов сок и половин връзка пресен лук. Овкусява се със сол и пипер и всичко се смила много добре. Пестото е чудесно за гарниране на цвекло, картофи или пилешко филе.
The Little Things
София, ул. "Цар Иван Шишман" 37
Тук започват да приготвят храна, в момента, в който се направи поръчката. За да не чакате прекалено, е добре да заявите предварително. Менюто е различно всеки ден – от понеделник до неделя. Ако имате нужда от цяла торта, също може да направят по индивидуална поръчка.