Вероятно на всеки любител – и ценител на хубавата бира, се е случвало, отпивайки от бутилката, да забележи мътен слой бяло-сиво вещество на дъното. Има различни теории за същността на това нещо. 

Мистериозният мътен слой най-често се появява при пшеничните бири, което подхранва твърденията, че това е пшеница, допълнително добавена към бирата „за вкус“.

Истината е друга - това са клетки на дрожди, на които мястото им е точно там. Те наистина подобряват вкуса, макар че истинската им цел е друга: карбонизацията.

Карбонизация – форсирана и естествена

Има два начина за карбонизация на бира.

  • Първият е чрез метод, наречен форсирана или принудителна карбонизация. При него количество въглероден диоксид (CO2) с определено налягане се „инжектира“ директно в бирата преди бутилирането или поставянето ѝ в кегове. С течение на времето течността абсорбира по-голямата част от газа и получава необходимата газировка.
  • Другият начин е естествената ферментация. Той включва добавяне на известно количество захар към вече ферментиралата бира. В този случай захарите предоставят допълнителна храна на дрождите на маята, в резултат на което се произвежда допълнителен CO2.

Влияе ли маята на вкуса?

В повечето случаи останалите клетки от маята на дъното на бутилката оказват слаб ефект върху вкуса на бирата. Маята по-скоро прави течността по-мътна, но това е всичко.

При някои видове пшенична бира обаче маята подобрява вкуса, правейки го обикновено леко по-пикантен. Този аромат се засилва, ако маята се смеси (разбърка) с бирата, докато се налива. Популярен пример за това са пшеничните бири в немски стил.

Снимка: iStock

Протокол за наливане

Решението дали ще прибавим маята в чашата, наливайки си бира, зависи изцяло от личните ни предпочитания.

Много производители на бира с естествена ферментация препоръчват наливането на течността да става бавно и равномерно, за да се сведе до минимум нарушаването на слоя мая на дъното на бутилката. Или предлагат да спрем наливането, преди да изпразним изцяло бутилката, за да остане по-голямата част от слоя мая вътре в съда.

Какви са ползите на бирата за здравето - вижте във видеото:

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK