Трябва да сте изключително интелигентен човек, за да ви поканят на интервю за работа с Илон Мъск. Но за да преминете неговия тест – трябва да сте гений. За да провери дали кандидатите са способни да решат даден проблем, милиардерът задава въпрос, който е причинил главоболие на мнозина, желаещи инженерни позиции в компаниите му SpaceX и Tesla.

 

Прочетете въпроса внимателно!

Въпросът е: „Вие стоите на повърхността на Земята. Вървите една миля на юг, една миля на запад и една миля на север. Озовахте се на същото място, от което тръгнахте. Къде се намирате?“

 

Знаете ли верния отговор?

 

Отговорът на въпроса на Мъск трябва да се търси на място, където не важат същите географски правила, както в по-голямата част от останалия свят.

Снимка: Getty Images

В повечето ситуации, ако поемете в тази посока юг-запад-север, ще стигнете на една миля западно от мястото, откъдето сте тръгнали. Това няма да е така, ако сте – на Северния полюс! Следвайки инструкциите на Мъск, ще се движите в триъгълник и ще се върнете в същата позиция.

 

 

„Често задавани въпроси“

Отговорихте ли правилно? Ако не, не се отчайвайте. Мъск не иска неговите кандидати да разбиват на пух и прах географията, а просто желае да види как се справят с необичайни проблеми.

Собственикът на Tesla и SpaceX също обича да задава "обикновени" въпроси по време на интервюта за работа. Като този:

„Разкажете ми историята на живота си и решенията, които сте взели по пътя. Освен това ми разкажете за най-трудните проблеми, с които сте се сблъсквали - и как сте ги разрешили“ - това пита Мъск кандидатите за работа, според информация на CNBC.

 

Детайлите са най-важни

 

Мъск подчертава, че търси хора, които разкриват как точно са решили проблема, като помнят и най-малките детайли. Какво не е искал? Кандидати, които се преструват и се объркват от въпросите.

 

Мариса Перек, която се занимава с подбора на кандидати за Tesla, казва, че Мъск желае да провежда кратки и интензивни интервюта с продължителност от 12 до 13 минути. Той пита Перек: "Какво те прави правилният човек, който да изгради моята компания? Защо да ти вярвам?“.

Снимка: Getty Images

 

Сега знаете какво евентуално би могъл да ви попита Мъск, ако имате такъв късмет да бъдете поканен за интервю в някоя от неговите компании.

 

Вижте повече за Илон Мъск в следващото видео: