Рапърът Иван Динев - Устата коментира предстоящата постановка на Джон Малкович в България.

Световноизвестният актьор ще поставя пиесата "Оръжията и хората" на ирландския класик Бърнард Шоу.

Само преди броени дни той приключи с кастинга, а премиерата се очаква през есента на сцената на Народния театър в София.

Рапърът Устата не одобрява избора на Малкович.

"Пиесата, която той планира да постави през месец Ноември е по творбата на Бърнард Шоу  „Оръжията и човекът“, която съвсем открито се гаври с българите като нация и то по време на Сръбско-Българската война през 1885 година.

Бърнард Шоу е носител на Нобелова награда за литература но е „абсолютен невежа по география и история“ – това не са мои думи, а на самия него.", пише той в отворено писмо, публикувано във Фейсбук.

"Нямам представа дали заради „шоуто“ в името си избира Българо-Сръбската война за действие на своята пиеса, но в нея въпреки непознаването на България и българите което самият той никога не е крил, съвсем целенасочено се обижда българската нация от онова време с изтъкването на нелепи факти като това, че цял живот не се къпят, че в България има сериозна съпротива на сапуна, че домовете им са обзаведени безвкусно, че липсата им на хигиена ги прави варвари, че имат една единствена библиотека в цялата страна само с два рафта и няколко оръфани книги на нея. С всички тези внушения в точно тази пиеса Шоу налага в световен мащаб представата за един мръсен и незаслужаващ уважение народ.", продължава Устата анализа си.

Снимка: facebook.com/ivan.dinevustata

Писмото му е адресирано към директора на Народния театър и служебния министър на културата.

"Проблемът с Бърнард Шоу тогава, а и с Джон Малкович днес, е че те се гаврят с една нация и нейните национални герои. Но най-големият проблем е за Директора на Народния Театър и за всички нас като българи – това ли трябва да аплодираме в салоните?", пита изпълнителят на "Бурята в сърцето ми" и "Скъпи, купи ми нещо".

"Тази пиеса е обида за всеки българин и не бива да бъде допускано тя да бъде поставяна на която и да е сцена в България, най-малко на тази на Народния Театър „Иван Вазов“, завършва текста си Динев.

В коментарите му опонира сценаристът Иво Сиромахов.