Иван Динев – Устата навършва 45 г.", дни преди да потегли на поредната обиколка от турнето си „Звездите отзад”.

Как ще празнува на 10 октомври, кой е бил най-интересният му празник, свързан с порастването, как дъщерите му приемат неговата известност - един любопитен разговор с вкус на есен, торта, музика и смях.

Иване, къде, как и с кого ще празнуваш рождения си ден?

Смятах да направя парти, но много ми дойде напражението покрай турнето на стендъп комеди шоуто ми „Звездите отзад” и може би ще направя купон, след като мине заключителното представление, което е на 4 ноември в театър „Сълза и смях” в София. Точно другата седмица ми предстоят изяви в три наши града и няма да мога да се отпусна като рожденик на 10 октомври - понеделник. Обикновено не поемам ангажименти в деня на рождения си ден, защото прекарвам целия ден на телефона, за да приемам поздравления. Сега ще се видя с децата. Голямата ми дъщеря е на 15 години, учи в Класическата гимназия и е девети клас. Най-хубавото при нея е, че не слуша българска музика (шегува се), увлича се по тази източна кей-поп вълна. А малката ми дъщеря е на 8 години и е втори клас. Тя няма представа с какво съм се занимавал, гледа ме по телевизията, но го приема като нещо нормално. Докато голямата ми дъщеря беше много интересна на възрастта на малката и ме питаше: „Тати, защо децата в детската градина ти викат Устата?”. И да са живи и здрави момичетата ми, с които имам много хубави моменти!

А кой е най-интересният рожден ден, който си празнувал?

Преди две години избрах много интересен начин да празнувам рождения си ден. Направих първия мащабен „Roast” (жанр в комедията) – „Голямото хранене на Устата”, като събрах 14 комици, включително Любомир Нейков и Димитър Туджаров – Шкумбата. Поканих ги, за да ми се подиграват и да говорят само лоши неща за мен. Беше в голям клуб в Студентски град в столицата, събраха се много хора и беше много забавно! Сложиха ме на един стол да седна, нямах право да говоря, докато те се изказват за мен, и накрая ми дадоха думата. Въобще не знаех какво ще говорят, бях ги поканил да се подиграват с мен. Хубавото на това събитието беше, че можеха да дойдат и фенове, и хора, които не ме харесват, за да останат доволни от това, което ще чуят (усмихва се)! Приятели, които присъстваха, дори се ядосаха, как може да говорят такива неща за мен! Казах им: „Нали затова съм ги поканил!

Разкажи за „новото си поприще”, както определяш изявата си със „Звездите отзад”.

Малко преди да дойде пандемията, представих това мое авторско, дебютно стендъп комеди шоу „Звездите отзад”, в което от първо лице, единствено число говоря за абсурдите в българския шоубизнес, т.е. какво аз съм видял и преживял. Защото хората не знаят какво се случва зад кулисите, мислят, че всичко е много лесно и забавно! Разбира се, разказвам всичко през призмата на хумора или саркастичния ми и ироничен стил от текстовете на песните ми, вече пренесен в стендъп комедията. Не бих казал, че това е подигравка с популярни личности, а по-скоро е другата гледна точка, защото много често изпълнителите си мислят, че стоят на една висота, а реалната гледна точка на околните не ги поставя на тази висота. Този луфт между двете гледни точки поражда много комични ситуации. Разказвам за срещите си с българските световни звезди на местна почва, както обичам да ги наричам, и завършвам с култови истории със Софи Маринова, където е и тежката артилерия!

Шоуто се увенча с голям успех в стендъп комеди клубовете в страната, където го представих. В момента правя първото си национално турне в театрални зали. Другата седмица (10-16 октомври) ще гостувам в Русе, Казанлък и Ямбол, на 31 октомври ще съм във Варна и на 4 ноември в София, в театър „Сълза и смях”. Изявата на театрална сцена е съвсем различна, отговорността е по-голяма и се радвам, че хората много харесват шоуто. А свежият хумор, който присъства, се прави много, много по-трудно, защото е по-лесно да натъжиш някой, отколкото да го разсмееш.

Не съм спрял с музиката! Но съм на мнение, че когато един артист пораства, чисто и просто като възраст, в моя случай и като килограми, не трябва да се бори със зъби и нокти, за да се хареса на тийнейджърите. Така и аз - по-скоро е важно да осъзная, че и моята публика, тази, която ме е харесвала, също е пораснала и е добре да й предложа нещо адекватно. Защото, ако през цялото време се стремя да се харесам на тийнейджърите, ще бъда прекалено смешен и извън сцената, а аз искам да съм смешен само на сцената!

Коя беше първата театрална сцена, на която се изяви, след като надгради „Звездите отзад”?

Първо беше в Сливенския женски затвор... Това беше по-скоро генерална репетиция на стендъп комеди шоуто ми. Залата беше пълна и всички до края останаха да изгледат представлението. А официално турнето на „Звездите отзад” започна в Драматичен театър „Владимир Трендафилов” във Видин, където е построена първата у нас зала, специално за театрални постановки. Там стартът беше страхотен, след това бях в Монтана, Габрово, Велико Търново, където публиката прием много добре постановката.

А в твоя роден град Стара Загора ще я представиш ли?

Няма, но ще бъда в Казанлък – град, близък до Стара Загора. Така се получи,  защото в началото на лятото, когато реших да направя това турне, не знаех колко трудно се ангажират зали и колко предварително трябва да стане това. А и театърът в Стара Загора е в ремонт, всички представления са събрани в една зала и нямаше свободни дати. За мен е важно да кажа, че това турне е факт, благодарение на подкрепата на най-голямата верига сладкарници у нас, която носи името на последния ден от седмицата. Без помощта им нямаше как да се справя! 

Вижте един друг рапър и заниманията със синовете му: