"Животът е движение. Аз се учех да бъда комик в движение. Винаги съм се стремял да търся най-болните и остри теми на нашето време и да ги поднасям на публиката през призмата на смеха и в частност на сатирата и пародията. Черпя енергия от взаимодействието си с хората, черпя идеи от тях и после им ги връщам по моя си, надявам се, забавен начин", казва Димитър Туджаров–Шкумбата.

Уважаеми читателю,

Тъй като вече сте се излъгали да четете тези писмена, бих казал: Браво на Вас! Значи има хора, които още четат! Но щом вече сте се зачели, съм длъжен да Ви разкрия цялата истина. Тази книга е написана от мен, Димитър Неделчев Туджаров – Шкумбата. За да не бъркате Туджаров с Тунджаров, Тузаров, Тожаров, Ножаров или Джаро, ще Ви улесня. Произнася се Ту като Ту-134, Дж като Джоб, а Ров като Дупка, т.е. Туджаров. Запомнете: тук няма да прочетете за река Шкумба в Албания, за африканския певец Шкумби, за улица „Шкумбата“ в Западен парк, нито за албанския футболен отбор Шкумбини, а за един смешник от Булгаристан, какъвто съм аз – Ас (асо купа) с главно А! Един от героите на моя колега ШекспирТ казва култовата реплика: Ту би, ор нот ту би, което в превод от древния език на шкумбите (прародителите на маите и моите прапрароднини) значи: Да си я купя или да не си я купя! – става въпрос за тази свята книга, която в момента е в ръцете Ви. Не е необходимо да сте луди, за да си я купите, но помага. До скоро!", пише Шкумбата, който ще представи автобиографичната си книга "Хумористично селфи" на 14 октомври от 19 ч. в столичния "Sofia Live Club". 

Снимка: Книгомания

Изданието с твърди корици от включва забавно разказаното битие на комика – откъде идват „шкумбите“, как се насочва от инженерството към артистичните изяви, за безбройните турнета и срещи с известни личности, като текстът по страниците е придружен с над 20 карикатури, специално рисувани за книгата от Жорж Туджаров (съвпадението на фамилията е случайно), и над 160 снимки от личния архив на Шкумбата, както и от архивите на Бончук Андонов, Емил Андонов, Емил Кьостебеков, Людмил Карджилов, Христо Иванов.

В книгата Димитър Туджаров-Шкумбата сладкодумно разказва за рода си и за детските и юношеските си години, прекарани в Петрич. Спомените са примесени с десетки анекдоти и закачки, както и с намигане към „чувството за хумор на съветските другари“ и на времето отпреди 1989 г. – при именуването например на технически съоръжения като черно-бял телевизор „Дъга“, бензинова резачка „Дружба“ и сълзотворен газ „Момина сълза“, лозунги и надписи из различни държавни учреждения. Макар да завършва инженерна специалност в МЕИ, по настояване на родителите си, и по-късно да я практикува – тъй като започва работа в „Кремиковци“,  Шкумбата не изоставя влечението си към актьорството.

През студентските си години е прочут сред колегите си като „чешит, измислящ всевъзможни шеги“ и се изявява на сцената на т.нар. КЕВ (Клуб за естетическо възпитание), а първото представяне на голяма софийска сцена е по повод студентски празник през 1974 г., а след това и покрай участията на трупата от студенти – театър „Студентина“. През 80-те години Шкумбата става популярен с десетки скечове, каламбури и имитации (на Тодор Живко, Тодор Колев и др.), както и с песните и изпълненията си на китара. Следващите десетилетия става водещ на различни хумористични рубрики по радиа и телевизии, гост е на сборни празнични концерти, програми  и спектакли, осъществява турнета в чужбина. 

В книгата са намерили място и немалка част от текстовете от моноспектакли и импровизациите на шоумена от различните представления, от аудиозаписи и др. Редица приятели и колеги като Слави Трифонов, Росица Кирилова и Георги Начев, Нели Рангелова, Богдан Томов, Михаил Дюзев също са приветствали Шкумбата с по няколко думи. 

Снимка: Книгомания

Прочетете избрани откъси от "Хумористично селфи" от Димитър Туджаров–Шкумбата, която излиза от издателство "Книгомания" >>