Някога церемониите по откриването на Олимпийските игри са били тясно свързани с изкуството, културата, историята и спорта. Не и днес. Днес Франция показва, че може да покаже всичко това и още толкова много. А в края на вечерта всеки да има онова усещането, за което цялото човечество мечтае - свобода!

А само ако си достатъчно смел и дързък, може да погледнеш към историята или религията по различен начин. И то през призмата на най-голямото спортно събитие. 

Откриването на Олимпийските игри породи много въпроси и предизвика лавина от коментари.

Споровете в мрежата започнаха с появата на Лейди Гага и въпросът дали са пострадали птици за нейната рокля и продължиха към замърсяването на Сена, ЛГБТ общността, религиозните мотиви в програмата и т.н.

А коментарите бяха разнопосочни.

"Франция за пореден път успя да покаже на света своя упадък."

"Не, не става дума за приобщаване на малцинствата или за равенство между половете. Точно обратното, това само ще направи хомосексуалното население все по-малко уважавано."

Пресъздаването на "Тайната вечеря" от Библията разгневи много хора. 

Грандиозната церемония по откриването на Олимпийските игри в Париж не пропусна да включи и екип от драг кралици, куиър и транс лица, танцьори в цветни дрехи и други автентични изпълнители.

 

Група от 18 изпълнители позираха зад маса по време на изпълнението си, а сцената наподобяваше емблематичния религиозен момент в християнството, който в картината на известния ренесансов художник Леонардо да Винчи представя сцената на Тайната вечеря на Исус с дванадесетте апостоли.

Реакциите не закъсняха. 

  • "Защото само християнството е мишена на подобни карикатури. Ако това беше изображение на Мохамед, Париж щеше да се събуди в пламъци."
  • "Франция, където възникна Просвещението и постави човека на мястото на Бога, изглежда изживява поредната глава от своя упадък."
  • Джена Елис написа в X: "В тази сцена от церемонията по откриването на Олимпиадата е пресъздадена известната картина "Тайната вечеря", но Исус е заменен със затлъстела жена, докато куиър и транс фигури (включително дете!) изобразяват нейните апостоли. Открит езически и сатанински символизъм."
  • Друг потребител на мрежата на име Греъм Алън коментира: "Това е ПОДИГРАВКА С ИСУС ХРИСТОС. Олимпиадата реши да включи *дете* в хипер-с*xуализираното си изпълнение на Тайната вечеряТова е СРАМНО"

В огромен "поднос" за сервиране бе поставен оскъдно облечен мъж, боядисан от главата до петите в искрящо синьо.

Не пропускайте и още забележителни моменти от откриването на Олимпийските игри 2024.