Когато звезда постигне своята слава - някои ръкопляскат, други омаловажават успеха и завиждат. Такава е човешката природа, че понякога ни трябва много емоционална интелигентност, за да се зарадваме на чуждия успех. И често не успяваме. 

В последните дни мрежата обаче се наводни със снимки на звезди, които всички споделят и никой не им завижда. Това са кадрите от телескопа "Джеймс Уеб". За първи път са показани толкова детайлни снимки от космоса, показващи най-отдалечените кътчета на Вселената.

Квинтетът на Стефан е галактически куп с огромни ударни вълни и приливни опашки. Огромната мозайка е най-голямото досега изображение от космическия телескоп на НАСА "Джеймс Уеб". Съдържа над 150 милиона пиксела и е изградено от почти 1000 отделни файла със снимки. 

С мощното си инфрачервено зрение и изключително висока пространствена разделителна способност Уебб показва невиждани досега детайли в тази група галактики. Искрящи купове от милиони млади звезди и области на звездни взривове, в които се раждат нови звезди, украсяват изображението. В резултат на гравитационните взаимодействия от няколко от галактиките се изтеглят огромни опашки от газ, прах и звезди. 

Мъглявина Карина е кадър, който буквално спира дъха. Космически скали и море от звезди - тов ауспява да улови телескопа. Той разкрива малки звезди в мъглявината Карина, където ултравиолетовата радиация и звездните ветрове оформят колосални стени от прах и газ.

Това, което прилича на скалисти планини в лунна вечер, всъщност е ръбът на близката млада звездообразуваща област NGC 3324 в мъглявината Карина. Наречен "Космически скали", този ръб е отдалечен на около 7 600 светлинни години. Пещерната област е издълбана от мъглявината от интензивното ултравиолетово излъчване и звездните ветрове. 

"Парата", която сякаш се издига от небесните "планини", всъщност е горещ, йонизиран газ и горещ прах, които се отделят от мъглявината под въздействието на интензивната ултравиолетова радиация. Красиво е, нали?! 

Снимка: webbtelescope.org

Кадрите от телескопа буквално взривиха мрежите и предизвикаха небивали реакции.

Така правят звездите - уж са далече, а някак сплотяват хората! 

Вижте още снимки в Галерията.