Преди няколко години Емилия Младенова превръща социалните си мрежи в образователен и красив канал, свързан с пътуванията й. По време на всяка нейна ваканция, последователите й съпреживяват емоцията от новото място, което тя посещава. Известна като един от “полезните” травъл блогъри, тя споделя интересна информация за културата и традициите на всяка дестинация.

Винаги позитивната и усмихната Еми Младенова обикаля света с половинката си, дава полезни съвети и мечтае да отиде на сафари в Танзания.

Снимка: Еми Младенова

Открива страстта си към пътуването по време на пандемията от Covid-19. На нея и на съпруга й им става скучно и той започна да разглежда различни локации, където могат да заминат в този период. Мястото, което избира, било Малдивите. След пътуването до там се запалват и започват през месец-два да посещават различни дестинации.

Съпругът ти ли е най-добрият ти приятел в пътуванията?
Да, почти винаги пътувам с него, а в редки случаи с мои приятели. Веднъж в годината пък се разделяме – той пътува с неговите приятели, а аз - с моите. През останалото време сме или само двамата, или с него и със свекърва ми.

Снимка: Еми Младенова

Какво най-много я е впечатлило на любимите й дестинации - гледайте във видеото. 

Разкажи ни за някоя забавна случка по време на пътуване, която ти хрумва в момента.
В Сингапур бяхме януари месец. Там имахме престой повече от 12 часа и се присъединихме към организирана екскурзия. Напуснахме летището с нашия гид и се отправихме към центъра на Сингапур, за да наблюдаваме светлинното шоу на пристанището. Толкова бяхме впечатлени от обстановката и програмата, че се отнесохме и изпуснахме автобуса за връщане – а ни бяха предупредили, че е много лошо да изоставаме от групата. В крайна сметка хванахме такси до летището, но там настъпи следващият проблем – как ще ни пуснат вътре, тъй като бяхме транзит. Всичко се разви добре в крайна сметка, но до ден-днешен се смеем на това колко бяхме разсеяни, а след това притеснени в онзи момент.

 

А ще ни разкажеш ли за някоя лоша случка?
Има и такива, несъмнено. Преди 7 години, помня го като ден-днешен, беше едно от първите ни пътувания с Дани. Още на първия ден от почивката ни в Кавала, Гърция той настъпи морски таралеж и през цялата ни почивка накуцваше. Това всъщност е много опасно, затова съветвам всички, пътуващи до Гърция, да си носят аква обувки и да не подценяват опасността.

Коя е дестинацията, която мечтаеш да посетиш?
Танзания. Много искам да отида на сафари да го комбинирам с прекрасните плажове на Занзибар.

А кое е най-любимото ти място до момента?
Най-любимото ми място извън Европа е Камбоджа. Това място ме остави без дъх и ме накара да се чувствам благодарна. Благодарна на живота си - за това, че съм родена в Европа и имам всички тези възможности – да пътувам, да работя, да се развивам. До тези изводи стигнах, след като отидох на екскурзия до езерото Тонлесап – едно от най-големите речни села в държавата, където пребивават така наречените „речни хора“. Те живеят в изключителна бедност в построените от тях колиби над водата, за да не плащат данъци. В селището посетихме едно училище и там децата прекъснаха урока си, за да ни рецитират стихотворение на английски. Ние имахме възможност да им подарим тетрадки, химикали и други принадлежности и те толкова много се зарадваха. Тогава направих и съпоставка с децата в моето обкръжение, които имат тези неща за даденост и биха се зарадвали толкова много само на най-новия модел технология, която са си наумили, че искат…

Снимка: Еми Младенова

На читателите  на LadyZone Еми пожелава да не спират да пътуват, да се развиват, да опознават нови култури и да четат ladyzone.bg.

10 полезни съвета за всяко пътуване в Европа и по-далеч - DОS & DON’TS

Dos: 

1. Планирайте отрано.
Винаги планирайте пътуването си възможно най-рано. Така ще можете да се възползвате от по-евтини билети и ще имате по-голям избор за настаняване. Разликата в цените може да бъде значителна и понякога само няколко дни по-рано могат да ви спестят доста пари. 

2. Сравнявайте цените.
Винаги сравнявайте цените на различните авиокомпании. Ще се изненадате колко голяма може да бъде разликата. Бъдете внимателни, защото алгоритмите на авиокомпаниите следят вашата активност и могат да повишат изкуствено цените, ако забележат, че проявявате интерес към определена дестинация или период. Решението е да търсите в инкогнито режим или с помощта на VPN.

3. Изберете удобно място за настаняване: Винаги търсете настаняване на комуникативно място (по възможност централно, с удобен достъп до градски транспорт).

4. Носете пари в брой в местната валута.
Подсигурете се с пари в брой, тъй като в Европа сме свикнали да плащаме почти навсякъде с карта, но в държави като Камбоджа това не винаги е възможно.

Снимка: Еми Младенова

5. Проверявайте паспортните и визовите изисквания.
Винаги проверявайте паспортните изисквания за страната, която искате да посетите. На повечето места паспортът ви трябва да е валиден поне шест месеца. Също така, внимателно прегледайте визовите изисквания, защото в някои случаи може да е необходимо да попълните документи предварително. Бъдете изключително внимателни при попълването на данните си. Когато пътувахме до Виетнам, за малко да не ме допуснат в страната заради една изпусната буква в името ми.