Занзибар – новият Китен. До преди няколко месеца това нелепо сравнение би предизвикало не само смях, но и авторът му със сигурност щеше да бъде заподозрян в сериозни психически отклонения. Днес обаче на фона на всичките доволни физиономии в социалните мрежи, които ни гледат от снимки по бреговете на екзотичния остров, сравнението звучи все по-приемливо. От няколко месеца знайни и незнайни родни звезди, бизнесмени и обществени личности смело пълнят куфарите с бански, джапанки и слънцезащитни кремове и отлитат за Африка. По-откровените туроператори обаче признават, че слънцето, морето и развлеченията не са основната причина, която в момента провокира туристите да изберат остров Занзибар в Индийския океан.

Всеобщо известно е, че в Занзибар не се прилагат никакви противоепидемични рестрикции, свързани с пандемията от COVID-19. Там не се изискват тестове и носене на маски, нито пък ваксини. И това е така, просто защото доскорошният президент на Танзания, част от която е Занзибар, беше един от най-отявлените Ковид скептици. Нищо, че съвсем наскоро самият той почина и то, според слуховете, именно от тежки усложнения в резултат на коронавируса.

Твърдения, че Танзания е победила Ковид-19, се появиха още в началото на лятото на 2020 година от мъртвия вече президент Джон Магуфули. През май миналата година здравното министерство на Танзания спира да предоставя данни на СЗО за разпространението на коронавируса в страната. Месец по-късно пък, след 3-дневна национална молитва, Магуфули обявява, че „с божията сила вирусът е бил прогонен от Танзания". И така, като своеобразен остров на блаженството, Занзибар привлича все повече туристи, включително и от България.

Истината обаче е друга. Според немски издания, в момента коронавирусът се разпространява много бързо в Танзания. Болниците в Дар ес Салаам връщат пациенти, защото нямат свободни места, липсват кислородни бутилки, а лекарите масово издават смъртни актове с диагноза „остро възпаление на белите дробове". Медици, които говорят открито за Ковид-19, рискуват да бъдат уволнени или да останат без разрешително за упражняване на професията си. На фона на всичко това летището на Занзибар почти всеки ден приема самолети, с които на острова пристигат чуждестранни туристи - предимно от Русия и от източноевропейските страни. И все повече завръщащи се от Занзибар се сблъскват у дома с положителен тест за коронавирус. Нищо, че всеки един от тях има издаден в Занзибар документ с негативен резултат.

 

А какво се случва, когато българските туристи се приберат от Занзибар? Задължителна 10-дневна карантина и задължителен PCR тест след карантината. И това, ако са здрави. Ако не – лечение  и надежди, че всичко ще мине по-леко. Е, кажете заслужават ли си притесненията, напрежението и всичките неизвестни около едно пътуване в момента до иначе атрактивния остров Занзибар? Островът с неговите плажове, слънце и море ще бъде все така гостоприемен и ще посреща туристи и когато пандемията отмине. А докато ситуацията се успокои, има други алтернативи, не по-малко привлекателни, но далеч по- сигурни.

Как Ви звучи морето в Занзибар да замените с почивка на планина в България? Вече си представяме как ни убеждавате, че между двете дестинации няма нищо общо. Ами, не сте прави! Общото между тях е ПОЧИВКАТА, с новите преживявания и емоции, които носи, с времето за релакс сред природата, с вкусната храна, с доброто настроение и спомените, които ще останат след това.

Сигурно ще питате за ограниченията. А те всъщност по никакъв начин няма да попречат на перфектната Ви почивка. Вярно, че ще трябва да сложите маска, когато влизате в закрити обществени места като магазини например, но то пък не е болка за умиране, когато знаеш, че това ще помогне за твоето здраве и за това на хората около теб. В замяна на това получавате сигурна среда и спокойствие. Но това не е всичко. Получавате чудна природа, сред която никой не Ви задължава да носите маска!

 

Прекрасна възможност за целогодишна почивка в планината предоставя районът на Разлог. Географското положение придава на Разложката котловина необичайна и завладяваща атмосфера. Градчето е разположено между трите най-величествени и красиви планини на Балканския полуостров - Рила, Пирин и Родопите.  Безбройните минерални извори наоколо, наред с планините, превръщат Разлог в предпочитана дестинация за отдих и туризъм.

Величественият Пирин с първенецът на Балканите – връх Вихрен, Рила с нейната мека прегръдка и чудна красота и магичните Родопи, които разказват приказки и легенди от векове – трите планини опасват като ювелирна корона Разлог. И всяка от тях е олицетворение на перфектната почивка с богатството от преживявания, емоции, невероятни гледки.

Но ако се притеснявате, че почивката тук е само горски пътеки, върхове и езера, спокойно! Край Разлог се намира един от най-добрите планински хотели в България - hotelkatarino.com. Той разполага със СПА, басейни с минерална вода, божествена храна с доказан произход и качество и продукти от собствени ферми, уют, комфорт и безупречно обслужване сред чиста борова гора – всичко това Ви очаква в Разлог. А когато почивката свърши и се върнете у дома, никой няма да Ви сложи под карантина и няма да Ви кара да правите тестове.