Времето около Великден безспорно свързваме с вкусните козунаци. И ако в България сме свиканли на пухкави сладкиши с мека вътрешност на конци и захарна коричка, то в други страни великденският сладкиш е малко по-различен.
Къде са най-вкусните козунаци?
1. Италианско панетоне
Първоначално този великолепен козунак е известен като коледен сладкиш. С времето обаче постепенно започва да се приготвя и за великденските празници.
2. Руски кулич
Приготвя се по-лесно и по-бързо от българския козунак. Причината е в това, че брашното е по-малко като количество.
3. Гръцки цуреки
Съседството ни с Гърция често води до някои сходства в кулинарията. Гръцкият цуреки много прилича на българския козунак, с малката разлика, че има анасонов аромат.
4. Еврейска хала
Този сладък хляб задължително е сплетен на плитка. Фитилите трябва да са четен брой – 4, 6 или 8.
5. Словенски великоночни крухки
В превод - великденски хлебчета. Представляват малки тестени топки, приготвени без яйца.
6. Полска великденска баба
Приготвянето им е по повод завръщането на яйцата в хранителния режим на поляците след Постите. Във всяка рецепта за полски козунак има много яйца.
7. В Испания - Мона де Паскуа
В зависимост от района, козунакът е известен с различни имена. Хората в Каталуния обикновено приготвят козунаци във впечатляващи форми на детски герои. Използват много пудра захар и стафиди.
Ако искате да си приготвите някои от изброените идеи, вижте рецепти тук: