Принц Хари обвини брат си Уилям в яростна реакция на плановете му да се откаже от кралския живот, но потвърди, че не съжалява за напускането си в заключителните епизоди на документалната поредица за него и Меган Маркъл. 

Снимка: Getty Images

38-годишният Хари и 41-годишната му съпруга Меган разказаха за преживяванията си в кралския двор, рискувайки да предизвикат нов разрив със семейството си.

Всички помнят с умиление Хари и брат му Уилям като малки момчета, вървейки след ковчега на майка им Даяна. Но според източници от двореца, те не си говорят, откакто Хари и Меган заминаха за Северна Америка, установявайки се трйано в Калифорния.

Снимка: Getty Images

В последните три епизода на документалната поредица "Хари и Меган" Хари разказа за семейната среща на върха през януари 2020 г. по повод плановете им да се преместят в чужбина.

Той е предложил да бъде "наполовина в, наполовина извън" кралското семейство, като работи за баба си кралица Елизабет II, но да се самофинансира.

Снимка: Getty Images

"Много бързо стана ясно, че този вариант не подлежи на обсъждане. Беше ужасяващо брат ми да крещи и да ми се кара, а баща ми (крал Чарлз III – бел.ред.) да казва неща, които просто не бяха верни", разказа Хари.

Малко преди смъртта на принц Филип миналата година Хари и Меган дадоха интервю за Опра Уинфри, в което заявиха, че в кралското семейство има расизъм.

"Сърцераздирателно"

Голяма част от съдържанието на последните епизоди обхваща познати теми, особено трудностите на Меган да се адаптира към кралския живот, мислите за самоубийство и негативното медийно отразяване.

Хари обвини вестник "Дейли мейл", че е отговорен за спонтанния ѝ аборт, след като публикува писмо до баща ѝ. По-късно тя успешно заведе дело за нарушаване на неприкосновеността на личния живот.

Хари също така обвини кабинета на престолонаследника Уилям, че стои зад негативното отразяване на двойката, което според него се дължало на това, че те "крадели светлината на прожекторите" от други висши кралски особи.

Той разкритикува "постоянните брифинги" на дворцовите медийни екипи, които противопоставят един член на семейството на друг в сговор с медиите.

"Това е мръсна игра. Има изтичане на информация, но има и подхвърляне на истории", каза той. "В крайна сметка службите работят една срещу друга. И двамата с Уилям видяхме какво се случи в офиса на баща ни и сключихме споразумение, че никога няма да позволим това да се случи с нас. Да видя как офисът на брат ми копира същото нещо, което и двамата си обещахме, че никога няма да направим, това беше сърцераздирателно".

Промяната

Засега Бъкингам отказва да отговори на обвиненията и оспорва твърденията на стрийминг платформата Netflix, че са били потърсени, за да коментират съдържанието на сериала.

Появиха се призиви Хари и Меган да се откажат от кралските си титли. В сериала Хари заяви, че е предложил доброволно да се откаже от тях.

Относно новия си живот в Съединените щати той призна, че му липсват "странните семейни събирания", Обединеното кралство и приятелите му.

Но въпреки че е загубил някои приятели в резултат на преместването си, той смята, че е постъпил правилно, тъй като "не е имало друга възможност".

"Дойдох тук, защото бях променен. Промених се до такава степен, че бях надраснал средата си", каза той.

От Netflix заявиха, че епизодите от миналата седмица са регистрирали 81,55 млн. часа гледане в световен мащаб – "най-доброто постижение за документално заглавие в премиерната му седмица".

Изглежда обаче, че това е намалило популярността на двойката в Обединеното кралство, като според едно проучване на общественото мнение това е влошило и без това негативния им рейтинг сред британците, уточнява БГНЕС.