Принц Уилям и принц Хари имат разлика от две години и три месеца, а от началото на 2020 г. са разделени и от хиляди километри, тъй като Хари и съпругата му решиха да напуснат кралското семейство и се установиха в Калифорния, САЩ.

Разбира се, много по-важна е една друга дистанция между двамата братя – тази в отношенията им. За напрежение между двамата се говори отдавна, а през миналата година се появи книгата на Робърт Лейси „Братска битка: Уилям и Хари – приятелството и враждите“ (Battle of Brothers: William and Harry — the Friendship and the Feuds).

В биографичния труд авторът дава много примери от историята на монархическите семейства, за да илюстрира как ролята на „наследник“ на короната (какъвто е Уилям) и съдбата на „резервен играч“ (Хари) оказва влияние на отношенията между братя и сестри.

„Конфликт между „наследника“ и „резервния“ има във всяко поколение на кралското семейство, но за първи път той е толкова дълбок“ – признава авторът Робърт Лейси.

Според запознати разривът между братята става видим, след като Уилям укорява по-малкия си брат, че избързва в отношенията си с актрисата Меган Маркъл.

През 2019 г. в интервю за ITV принц Хари пък сподели, че „неизбежно някои неща се случват. Ние сме братя и винаги ще останем такива, но в момента пътищата ни се разделят“.

След интервюто на Хари и Меган пред Опра Уинфри, излъчено на 7 март, проблемите в кралското семейство станаха съвсем очеизвадни. Вчера разбрахме, че Хари е разговарял с брат си Уилям и с баща си Чарлз за първи път след интервюто, но разговорите са били „непродуктивни“. Повече по темата четете тук:

Снимка: Getty Images

Кралското семейство на кръщенето на принц Хари в замъка Уиндзор, 21 декември 1984 г. Всички се забавляват на непринуденото поведение на принц Уилям по време на фотосесията.

Снимка: Getty Images

Принц Уилям се смее на опитите на брат си да свири на пиано, октомври 1985 г., двореца Кенсингтън.

Снимка: Getty Images

Уилям помага на Хари да прави първите си стъпки, октомври 1985 г., двореца Кенсингтън.

Снимка: Getty Images

Принцеса Даяна със синовете си на летище Абърдийн, Шотландия, 14 март 1986 г.

Снимка: Getty Images

Принц Чарлз и Даяна с децата си през юли 1986 г.

Снимка: Getty Images

Семейството в двореца Кенсингтън, 1 декември 1986 г.

Снимка: Getty Images

Уилям и Хари на игрище за поло, юни 1987 г.

Снимка: Getty Images

Всички изпращат Хари в първия му ден в яслата, септември 1987 г.

Снимка: Getty Images

Братята с майка си Даяна в Палма де Майорка, август 1988 г.

Снимка: Getty Images

Семейството на почивка на остров Треско, Великобритания. Юни 1989 г.