Как са се променили отношенията между синовете на принц Чарлз и Даяна. Възможно ли е и до каква степен неуспешният брак на родителите влошава разбирателството между братята Уилям и Хари.

Отговор на тези въпроси дава книгата на Робърт Лейси „Братска битка: Уилям и Хари – приятелството и враждите“ (Battle of Brothers: William and Harry — the Friendship and the Feuds), която ще излезе през октомври.

В биографичния труд авторът дава и много примери от историята на монархическите семейства, за да илюстрира как ролята на „наследник“ на короната и съдбата на „резервен играч“ оказва влияние на отношенията между братя и сестри.

Снимка: Getty Images

„Синовете на Даяна са обект на световен интерес още от раждането си. Връзката между тях е силна, но през последните 18 месеца наблюдаваме как тя се разпада. Със своите ненадминати познания за кралския двор и с достъпа си до безпогрешни източници Робърт Лейси описва истината за отношенията между Уилям и Хари. Той разкрива какво се случва, когато двама братя се отглеждат и възпитават за различни роли в обществото и как проблемите се коренят още в неуспешния брак на родителите им“ – четем в анотацията на книгата.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Разбира се, в четивото се коментира и влиянието на съпругите на двамата братя – Кейт Мидълтън и Меган Маркъл.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Някои от фактите ме удивиха и дори разплакаха. Конфликт между „наследника“ и „резервния“ има във всяко поколение на кралското семейство, но за първи път той е толкова дълбок“ – признава авторът Робърт Лейси, който още през 1977 г. пише книга за живота на кралица Елизабет, а наскоро бе консултант на сериала на Netflix – The Crown (Короната).

Според запознати разривът между братята става видим, след като Уилям укорява по-малкия си брат, че избързва в отношенията си с актрисата Меган Маркъл.

Миналата година в интервю за ITV принц Хари сподели, че „неизбежно някои неща се случват. Ние сме братя и винаги ще останем такива, но в момента пътищата ни се разделят“.

В началото на тази година Меган и Хари обявиха, че напускат кралското семейство. В момента те живеят със сина си Арчи в Лос Анджелис, родният град на актрисата.