В неделя във Великобритания бе отбелязан Remembrance Day – денят, в който се почитат жертвите на Първата световна война. 36-годишният принц Хари, който служи в армията 10 години и бе на две мисии в Афганистан, е поискал да бъде положен венец от негово име на мемориала.

Бъкингам обаче е отказал и това е още един знак за хладните отношения между кралското семейство и Хари, пише The Sunday Times.

В началото на годината принц Хари и Меган Маркъл обявиха желанието си да водят независим живот и в края на март бяха освободени от кралските си задължения.

Хари вече не представлява кралското семейство и това е доводът на Бъкингам да не положи венец от негово име, коментира The Sunday Times.

Както винаги в такива случаи, нито една от двете страни не е коментирала ситуацията.

Кадър от церемонията на 8.11.2020 г.
Снимка: Getty Images

На церемонията в неделя принц Чарлз положи венци от името на кралица Елизабет и от свое име. Братът на Хари – принц Уилям, също отдаде почит на загиналите воини.

Ако пандемията не беше ограничила пътуванията, принц Хари щеше тези дни да е в Англия и да отдаде почит на жертвите заедно със своите съратници от армията, пише списание „Пийпъл“, позовавайки се на свои източници.

Снимка: Getty Images

Все пак Хари и Меган Маркъл отдадоха почит, като посетиха военното гробище в Лос Анджелис.

Remembrance Day се отбелязва в много страни по света, като в Англия неофициално го наричат и Poppy Day, тъй като хората носят на ревера си реплика на маково цвете. Венците също се правят от изкуствени макови цветя.

Част от церемониите се провеждат на 11 ноември, защото примирието, сложило край на Първата световна война, е подписано в 11:00 ч. на 11.11.1918 г.

Лондон, 08.11.2020 г.
Снимка: Getty Images

Принцовете Хари и Уилям със съпругите си по време на Remembrance Day през 2018 г., когато бе отбелязан век от края на Първата световна война
Снимка: Getty Images