Прочут фар на крайбрежието на щата Мейн, сниман във филма „Форест Гъмп“, загасна временно, след като бе поразен от мълния.

Съоръжението в Маршал Пойнт, издигнато през 1832 г., не работи от четвъртък, когато мълния извади от строя електрическото му захранване, съобщи Нат Лион, директор на фара и на музея.

Снимка: iStock

„Всичко беше изпепелено. Изгоряха прожекторът, прекъсвачите, сирената за мъгла“, каза Лион в сряда и уточни: „В момента фарът е без светлина, докато бреговата охрана не приключи с ремонта“.

Снимка: iStock

Наемател, живеещ в къщата на пазача, съобщил за „силен трясък“ и забелязал, че светлината е угаснала след удара на мълнията, каза Лион. Постът на бреговата охрана, който отговаря за навигационното съоръжение, демонтира прожектора на фара за подмяна в понеделник и все още работи по пускането в действие на сирената за мъгла, каза той.

Снимка: iStock

Фарът стана известен, след като бе показан във филма „Форест Гъмп“ от 1994 г., припомня БТА.

Главният герой на филма Гъмп тича през цяла Америка и накрая се спуска по дървена пътека към фара, сигнализирайки, че е стигнал до източното крайбрежие. Но героят, изигран от актьора Том Ханкс, не спира дотук. Той продължава да тича в обратната посока.

Снимка: YouTube

През годините, неколцина фенове на филма пробягаха цялото разстояние от западното крайбрежие до източното и се снимаха на фара.

Самата постройка на фара, която е увенчана с мълниеотвод, не е повредена и съоръжението ще бъде отворено за посетители в Националния ден на фара в САЩ на 7 август.

Филмът „Форест Гъмп“ излиза през 1994 г. и моментално става един от най-големите хитове на годината. На наградите „Оскар“ филмът побеждава основния си конкурент, превърналият се в класика „Изкуплението Шоушенк“, и получава 6 награди, сред които и трите най-големи – за филм на годината, за режисура и за сценарий. Актьорът Том Ханкс получава „Оскар“ за ролята си на Форест Гъмп и става един от малкото актьори, получили наградата две поредни години.