Държавите в цял свят предприемат безпрецедентни мерки, за да предотвратят разпространението на новия коронавирус, но подходът на всяка страна е различен - от по-спокоен до по-краен. Нека разгледаме някои от по-необичайните стъпки, които държавите са предприели за борба с COVID-19, представени от Би Би Си.

1. Панама

Централноамериканската страна, в която има близо 1000 потвърдени случая на COVID-19, обяви строги карантинни мерки за разделяне на хората по пол в опит да спре разпространението на коронавируса. От сряда мъжете и жените могат да напускат домовете си само за 2 часа наведнъж и то в различни дни. Никой няма да може да излиза навън в неделя. "Тази абсолютна карантина не представлява нищо друго, освен начин да спаси живота ви", заяви силовият министър Хуан Пино на пресконференция.

2. Колумбия

В някои градове на Колумбия хората са допускани да излизат навън на база последния номер на техния национален идентификационен номер (ID). Например, хората в колумбийския град Баранкабермеха, които са с идентификационен номер, завършващ на 0, 7 или 4, могат да напуснат дома си в понеделник, докато тези с идентификационен номер, завършващ на 1, 8 или 5, могат да излизат навън във вторник. Боливия също предложи подобен подход за справяне със ситуацията.

3. Сърбия

Първоначално правителството на Сърбия въведе един "час за разхождане на кучета" от 20 до 21 ч. за хората, които са под карантина. Но решението беше отменено, защото гражданите започнали да злоупотребяват с мярката. Ветеринарен лекар в страната заяви, че пропускането на вечерната разходка може да влоши състоянието на кучетата, които имат проблеми с уринирането, както и да влоши основните хигиенни условия в домовете на хората.

4. Беларус

Беларуският президент Александър Лукашенко предизвика много реакции с отношението си към пандемията от коронавируса. Той се изсмя на думите, че страната му трябва да се опита да спре разпространението на коронавирус, тъй като той не можеше да види как вирусът "лети наоколо". Говорейки с телевизионен репортер по време на хокеен мач, той заяви, че публиката е била добре, защото студът на хокейния стадион би попречил на коронавируса да се разпространи. За разлика от по-голямата част от Европа, Беларус не постави никакви ограничения за провеждането на спортни събития. "Тук няма вируси", отсича Лукашенко. "Не сте ги виждали да летят наоколо, нали? Аз също не ги виждам! Това е хладилник. Спортът, особено на лед - този хладилник тук, това е най-доброто антивирусно лекарство!" Освен това той спомена пиенето на водка и редовните посещения на сауната като начини за предпазване от вируса - което напълно противоречи на професионалните съвети.

5. Швеция

За разлика от съседните страни, Швеция подхожда спокойно по отношение на мерките за карантина, въпреки близо 4500 потвърдени случая в скандинавската страна. Правителството се надява хората да се държат разумно и им се доверява да постъпват правилно. Събиранията на повече от 50 души бяха забранени в неделя, но училищата за деца под 16 години остават отворени. Заведенията и ресторантите все още обслужват клиенти и хората продължават да се социализират както преди. Стратегията на Швеция за справяне с пандемията поляризира мненията както в страната, така и в чужбина, но само времето ще покаже дали техният подход ще струва скъпо на гражданите.

Припомняме, че правителството в България въведе специални часове, в които само възрастните хора да могат да пазаруват - от 8:30 до 10:30 ч. Здравният министър Кирил Ананиев въведе задължителното носене на маски навън и предвидена глоба от 5000 лв за неспазване на мярката, която бързо беше отменена на следващия ден.

 • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
 • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
 • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
 • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
 • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
 • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
 • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
 • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
 • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
 • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си
 • Те не пуснаха ръцете си дори и заразени с коронавирус: Двойка отбеляза златна сватба в интензивното
 • Наоми Кембъл, Кевин Бейкън, Джон Бон Джоуви и други звезди говорят за самоизолацията (ВИДЕО)
 • Сълзи от радост: Бебето, родено от майка в кома и с коронавирус, се срещна със сестричката си за първи път
 • Мишел Обама чете на глас книги в интернет, за да разнообрази дните на децата под карантина
 • Какво да правим с дрехите, с които сме излизали навън, по време на пандемия?
 • Ако носите контактни лещи, заменете ги с очила в момента, съветват експерти
 • Въпреки пандемията: кино на открито в Берлин (ВИДЕО)
 • Какво се случва с коронавируса, когато измием ръцете си със сапун?
 • На гости на Светослав Иванов, съпругата му Вяра и дъщеря им Йоанна
 • #ОстаниСиВкъщи и превърни дома си в киносалон