Любопитни факти за Белия дом.

В момента в сградата има 132 стаи, 28 камини, 8 стълбища, 3 асансьора и 35 бани.

Строителството на Белия дом започва през 1792 г. Работниците са най-вече роби и имигранти от Ирландия, Шотландия и други европейски страни.

Смята се, че ирландският архитект Джеймс Хоубън печели конкурса за проект, обявен в пресата, като се вдъхновява от сградата на ирландския парламент в Дъблин.

Мандатът на първия президент Джордж Вашингтон приключва през март 1797 г. и той не дочаква акт 16 на сградата. На 1 ноември 1800 г. първи там се нанася неговият наследник Джон Адамс. Малко след това той губи изборите, на които се е кандидатитал за втори мандат, затова през март 1801 г. се налага да освободи къщата за Томас Джеферсън.

В началото сградата е наричана "the Executive Mansion". Прозвището Белият дом е въведено от Теодор Рузвелт, управлявал от 1901 до 1909 г.

На Бъдни вечер 1929 г. в сградата избухва пожар и това е повод за първия основен ремонт. Добавя се вътрешен басейн, климатик и възможност за достъп с инвалидни колички.

Ричард Никсън добавя боулинг в сутерена, където се намират и две леко плашещи помещения – зъболекарският кабинет и т.нар. Situation Room. В Situation Room заседава Съветът за национална сигурност. Тази зала под земята е оборудвана с всичко необходимо за управление на кризисни ситуации в САЩ и по света. Именно от там през май 2011 г. Барака Обама и съветниците му наблюдаваха операцията по убийството на Осама бин Ладен.

Президентът Барак Обама, вицепрезидентът Джо Байдън, държавният секретар Хилари Клинтън и членове на Съвета за национална сигурност наблюдават подготовката на мисията за убийството на Осама бин Ладен, 1 май 2011 г.
Снимка: Getty Images

По времето на Бил Клинтън (1993-2001) в Белия дом е монтирано седемместно джакузи. Собственикът на компанията, дарил джакузито, споделя пред New York Times, че това е „много полезен уред за легитимна терапия“.

Досега 10 души са починали в Белия дом. Президентът Уилям Хенри Харисън умира през април 1841 г., само месец след встъпването си в длъжност. Колегата му Захари Тейлър също издъхва там през юли 1850 г. В прочутата сграда приключва земният път и на три първи дами.

Белият дом е свидетел и на 18 сватби – най-вече на дъщери на президенти (Грант, Рузвелт, Джонсън, Никсън и др.) и на дългогодишни служители.

Сватбата на президентската дъщеря Триша Никсън, 12 юни 1971 г.
Снимка: Getty Images

Единственият президент, който се жени в самата сграда, е Гроувър Кливланд. През 1886 г. той е на 49 и се жени за 22-годишната си изгора в залата за държавни банкети.

Братът на Хилари Клинтън – Тони, се ожени в Белия дом през май 1999 г. за дъщерята на сенатор Барбара Боксер.
Снимка: Getty Images

През 2017 г. бившата вече съветничка на Тръмп Омароса Маниголт сключи втория си брак в намиращия се наблизо Trump Hotel. След тържеството тя заведе 39-те си гости в Белия дом за фотосесия, което предизвика скандал и впоследствие й бе забранено да публикува снимките.

Голяма част от президентите на САЩ живеят в Белия дом със своето куче, но сградата е била обитавана и от екзотични домашни любимци. Например пуйката на най-малкия син на Линкълн, от която тръгва традицията за помилване на пуйка в навечерието на Деня на благодарността. Децата на Рузвелт имат пони, а на Хърбърт Хувър – алигатор.

Отзивите на обитателите за сградата са коренно различни. Докато Джералд Форд (1974-1977) я нарича „най-доброто държавно жилище“, то Роналд Рейгън (1981-1989) определя престоя си там като „птичка в позлатен кафез“.

Снимка: Reuters