На 9 март 2024 г. се навършват 100 години от рождението на големия български диригент, композитор и общественик Константин Илиев. Дългогодишен главен художествен ръководител на Софийската филхармония, диригент със завидна международна известност, професор в Националната музикална академия, възпитал няколко поколения диригенти, Константин Илиев е водеща фигура в нелекия процес на приобщаването на музикалната култура на страната ни към европейските и световни традиции.

Композитор с изключително интересно и богато наследство, творил в почти всички жанрове, той е автор на 2 опери, 6 симфонии, ораториални творби, песни, множество произведения за различни камерни състави…

По инициатива на Камерен ансамбъл „Силуети“ и проф. Венцеслав Николов на 9 март от 19 ч. в залата на Сити Марк Арт Център, само на няколко пресечки от дома на Константин Илиев, ще отбележим неговия рожден ден. От дистанцията на времето ще си спомним за личността на големия наш музикант през погледа на две различни поколения с разкази, документални записи и музика. Ще бъде представена и отново преиздадената автобиографична книга на Константин Илиев "Слово и дело".

„Музиката трябва да изрази онова състояние на човека, за което няма думи, няма име. Онази въображаема действителност, която само смътно усещаме и в която по неведоми пътища намираме разрешението на всички проблеми.”

Константин Илиев