Лятото се изнизва бързо и неусетно, но през септември ни предстоят още много вълнуващи емоции и събития, особено за любителите на крафт бирата.

От 27 до 29 септември пред пилоните на НДК ще се проведе едно от най-вълнуващите събития за всички почитатели на занаятчийското пиво – фестивалът „Улица Хмел“.

За втора поредна година инициативата на Кооперация Хранкооп – София  ще предложи на посетителите незабравимо изживяване, като събере на едно място 20 от най-добрите български пивоварни. Тези майстори на бирата ще представят своите уникални рецепти, обединяващи традиционни методи и модерни иновации. 

Но какво всъщност стои зад магията на крафт бирата и защо тя завладя сърцата на толкова много хора по света?

 

ИСТОРИЯТА НА КРАФТ БИРАТА

Крафт бирата има своите корени в малките, независими пивоварни, които започват да се появяват през 70-те години на миналия век в Съединените щати. Тези пивоварни се противопоставят на масовото производство и предпочитат да се съсредоточат върху качеството и разнообразието на вкусовете, създавайки нещо уникално за своите клиенти. 

Снимка: iStock

Крафт бирата е символ на автентичност, иновативност и лично отношение към процеса на варене. В основата на крафт движението стои идеята за връщане към традициите, като същевременно се експериментира с нови вкусове и техники.

Терминът „крафт“ идва от английската дума „craft“, което означава „занаят“, и именно занаятът стои в основата на този вид пиво – ръчна изработка, внимание към детайла и страст към създаването на нещо изключително.

С времето крафт бирата се превръща в глобално явление, като завладява любителите на пивото по цял свят. В България крафт бирата започва да набира популярност през последното десетилетие, като днес страната може да се похвали с множество малки пивоварни, всяка от които предлага нещо уникално и различно. Тези пивоварни често използват локални съставки и вдъхват нов живот на забравени рецепти, като същевременно създават нови и иновативни продукти.

 

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ НА „УЛИЦА ХМЕЛ“?

Фестивалът „Улица Хмел“ е идеалното място за всички, които искат да опитат нещо ново и различно. В продължение на три дни посетителите ще имат възможността да се насладят на разнообразие от стилове бира – от светли и плодови до тъмни и наситени. Зад щандовете ще стоят самите пивовари, готови да споделят своя опит и историята зад всяка бутилка.

Снимка: iStock

Освен крафт бирата, на фестивала ще има и богата селекция от храни, поднесени от крафт фууд сектора – бургери, барбекю, текс мекс кухня, пица и паста. В допълнение, ще можете да се насладите на натурални фермерски продукти от мрежата производители на Хранкооп, които ще допълнят вкусовото изживяване.

Фестивалът също така предлага разнообразна програма от съпътстващи събития. Любителите на музиката ще се радват на концерти на живо, докато ентусиастите на пивото могат да участват в дегустации и демонстрации по приготвяне на бира. За най-смелите ще има състезания като надяждане с люти чушки, а за най-малките – интересни арт работилници и забавни игри.