Бирата е една от най-старите напитки, познати в света. Международният ден на бирата се отбелязва на 2 август!
Бирата e освежаваща, когато е поднесена студена и пенлива.
СПА С БИРА - НАЙ-НОВАТА ТЕНДЕНЦИЯ
Наскоро бирени спа центрове бяха открити в Исландия, Испания и САЩ. Те всъщност следват много стара традиция, пише BBC.
Пионер в областта на бирени спа центрове е Чехия. Част от историческата пивоварна Chodovar е специален център там, който предлага разнообразие от бирени терапии, включително бирени бани, масажи с бирени масла и бирена козметика.
В Австрия пък бирен спа център има близо до Залцбург. Той е разположен в хотел, който има бирени бани като част от своя СПА център. Посетителите могат да се потопят в топли вани, пълни с бирени съставки, които обещават релаксация и подмладяване на кожата.
Бирените спа центрове предлагат уникални и релаксиращи изживявания, като използват съставки от бирата за техните лечебни и подмладяващи свойства.
В случай че смятате, че наливането на висококачествена бира във ваната е разхищение, до ваната са поставени удобни кранове с безкрайно количество бира за пиене.
Привържениците на бирените СПА центрове вярват, че съединенията в бълбукащата вана са полезни за кожата, облекчават мускулния стрес и подобряват кръвообращението. Навярно сте чували за това, че една или две чаши бира са много полезни за отпускането на мускулите след мач или тежка тренировка на спортистите.
Ароматите на хмел пък се смятат за средство за релаксация и подобряване на настроението.
Неотдавна бирени центрове са открити в Исландия и Испания. През 2024 година ще бъде открит и първият бирен спа център в Обединеното кралство в The Norfolk Mead в източната част на Англия.
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА БИРАТА, КОИТО НЕ ЗНАЕТЕ:
- Първите доказателства за производство на бира датират от преди около 5000 години в Древна Месопотамия.
- Древните египтяни също са били големи любители на бирата и са я използвали не само като напитка, но и като разменна единица и за принасяне на жертви на боговете.
- Основните съставки на бирата са вода, малц (обикновено от ечемик), хмел и мая.
- Водата съставлява около 90% от бирата и е критична за крайния вкус.
- Малцът придава сладост на бирата. Често е от ечемик, но може да се използват и други зърнени култури.
- Хмелът придава горчивина и аромат, като същевременно действа като естествен консервант.
- Маята ферментира захарите в малца, превръщайки ги в алкохол и въглероден диоксид.
- Според консумация на глава от населението, Чехия води класацията за най-голям потребител на бира в света.
- Съществуват множество видове бира, всеки със своите уникални характеристики и вкусове.