Най-старото и ефективно средство за лечение на акне е бирената мая. Това е средство издържало теста на годините, доказало свойства си поколения наред, и е все още препоръчвано от лекари дерматолози.  
Причините за възникването на проблеми с кожата са много и варират от хормонален дисбаланс до стрес, неправилно хранене и замърсена среда. Методите за лечение на акне, пъпки, екземи и другиса много, но най-важното е кожата да бъде подхранена отвътре.

С какво да подхраним кожата и защо и нашите баби са използвали бирена мая?
Бирената мая съдържа всичко витамини от група B, а те играят решаваща роля за изграждането и правилното функциониране на клетките, респективно за здравето и красотата на кожата.  Те действат едновременно в тялото, но имат специфични качества и се намират в точно определена пропорция едни спрямо други. Поради това се препоръчва да бъдат приемани от естествени източници (каквито са зърнените храни, а от тях се прави и бирената мая), заедно с минералите необходими за абсорбацията им в тялото.

Ето и конкретни примери с ВИТАМИНИТЕ:
•    Витамин B₁ подобрява циркулацията на кръвта, което е от съществено значение за правилното лечение на акне. Този витамин е антиоксидант, който може да помогне за освобождаване на вредните токсините от вашите кожни клетки.  
•    Витамин B₂ подпомага растежа и възпроизводството. Способства за здравето на кожата, косата и ноктите. Помага за излекуването на ранички по устата, устните и езика.
•    Витамин B₃ е важен за поддържането на здравето на кожата, тъй като съдейства за извеждането на вредните вещества от клетката и захранването ù с полезни нутриенти.  Той подобрява кръвообращението и помага за метаболизма на мазнините.


•    Витамин B₅е необходим за образуването на коензим-A, а с това и на секретът себум. Без наличието на себум, кожата остава суха, опъната и леко се напуква.  При повишено ниво на себум, кожата е мазна и лъскава. Това означава, че точното и пропорциално количество на Витамин В₅ в организма е изкючително важно за здравата кожа.
•    Витамин В₅ е наречен и "анти-стрес витамин", защото помага за производството на хидрокортизон – анти-стрес хормон. Така се понижават нивата на стреса, които водят до поява на акне и се забавят процесите на стареене. Недостигът на този витамин е един от факторите за поява на акне.
•    Витамин В₆ е необходим за образуването на антитела и червени кръвни клетки, а дефицитът му може да доведе до поява на дерматит или екзема.
•    Витамин В₁₂ подпомага растежа и стимулира регенерацията на тъканите и органите в тялото.  Трябва да се съчетава с вземането на калций, за да има организмът полза от него.
•    Витамин В₉ (или фолиевата киселина) е необходим както за образуването на червените кръвни телца, така и на клетките на кожата. Той помага при растежа на тъканите и клетъчната функция и играе роля за пигментацията на кожата.