Колумбийската поп звезда Шакира ще плати 7,3 милиона евро глоба, за да избегне съд за данъци в Испания, съобщи Ройтерс.

Шакира постигна в понеделник споразумение с прокурорите, за да избегне съдебен процес в Барселона по обвинения, че не е платила 14,5 милиона евро данък върху доходите си между 2012 и 2014 г. Като част от споразумението тя се призна за виновна и се съгласи на глоба в размер на 50% от дължимата сума, т.е. повече от 7,3 млн. евро.

Тя прие и друга глоба в размер на 438 000 евро, за да избегне присъда от три години затвор, обяви съдията по време на първото изслушване в процеса.

Процесът, който трябваше да включва повече от 100 свидетели през следващите седмици, вместо това беше прекратен само след осем минути.

„Признавате ли фактите и съобразявате ли се с новите наказания, които бяха поискани?“ - попита съдия Хосе Мануел дел Амо Санчес.

„Да“, отвърна Шакира.

Облечена в розов костюм, съчетан с розова чанта и слънчеви очила, тя пристигна минути преди 10 ч. (11:00 ч. българско време), придружена от адвокатите си, на фона на медийна суматоха. Носителката на няколко „Грами“ помаха и изпрати въздушна целувка на малка тълпа от минувачи, преди да влезе в съда. В четвъртък вечер Шакира спечели две награди „Латино Грами“ в Севиля.

Преди това изпълнителката на „Hips Don't Lie“, срещу която има и второ разследване за данъчни измами, което се води от испанските власти, обеща да се бори с това, което тя нарече „фалшиви обвинения“.

Прокуратурата искаше присъда до осем години лишаване от свобода и обратна изискуемост на данъците, които певицата дължала.

Според прокурорите Шакира е прекарала повече от половината от времето между 2012 и 2014 година в Испания и следователно е имала обичайно местопребиваване в страната. Звездата също така има имот в Барселона, закупен през май 2012 г., който е служил като семеен дом.

Шакира, която е на 46 години, живя с бившия футболист на Барселона и Испания Жерар Пике в продължение на 11 години и двамата имат две деца. Певицата, чието пълно име е Шакира Исабел Мебарак Рипол, се премести в Маями след раздялата им.

Испанските власти са преследвали и други известни личности за укриване на данъци, включително футболисти като португалеца Кристиано Роналдо, аржентинеца Лионел Меси и бразилско-испанския играч Диего Коста. Всички те се споразумяха и платиха големи суми като глоби.