От зората на Холивуд романтичните отношения между актьорите будят повече интерес, отколкото ролите им на екрана. И докато при мъжете актьори това не е чак толкова очевидно, за жените е много трудно да бъдат приемани като секссимволи, ако до тях няма мъж. Твърде често талантът остава на заден план, за сметка на сексапила и изглежда, че една актриса не може да бъде наистина привлекателна, ако не е успяла да спечели сърцето на някой знаменит мъж.

Мерилин Монро и Рок Хъдзън
Снимка: Getty Images

Това е така откакто има секссимволи. Дори Мерилин Монро, първата актриса, която получава тази „титла“, постоянно е на „отчет“ с кого излиза, за кого е омъжена и кои са любовниците ѝ. Това продължава и в началото на XXI век – повече хора могат да изброят мъжете в живота на Деми Мур, отколкото филмите, които я направиха една от най-високоплатените актриси в пика на кариерата ѝ.

На това обаче му се вижда краят и все повече секссимволи от миналото избират да заявят открито, че мъжете в живота им по никакъв начин не ги определят като личност и че животът им с нищо няма да пострада, ако никога отново не излязат на среща.

Джейн Фонда и нещата, за които си заслужава да се бориш повече, отколкото за сърцето на мъж

Джейн Фонда през 1966 г.
Снимка: Getty Images

Една от първите актриси, които публично се „отказаха“ от мъжете, е легендарната Джейн Фонда. Като секссимвол през 60-те години, Фонда е известна с многото си романтични похождения, сред които и холивудската легенда Марлон Брандо. Актрисата има три брака, последният от които приключи с развод преди около 20 години.

Снимка: Getty Images

Днес Джейн Фонда отново е в центъра на медийното внимание, но не заради някой мъж, който по някакъв начин да потвърждава стойността ѝ, а заради самата себе си. Актрисата е една от най-активните природозащитнички в Холивуд, участва в много протести и акции, а дейността ѝ няколко пъти я изпрати зад решетките.

Джейн Фонда, арестувана на екологичен протест
Снимка: Getty Images

И в никой момент липсата на мъж в живота ѝ не ѝ се е струвал проблем, дори напротив: „Почти всеки ден, когато върша нещо, изведнъж си казвам, че нямаше да имам време за това, ако се опитвах да поддържам взаимоотношения с мъже“, споделя тя.

Дрю Баримор, която се зарече никога повече да не се омъжи

Дрю Баримор на корицата на списание "Плейбой"
Снимка: Getty Images

Провокирана от думите на Джейн Фонда, звездата от „50 първи срещи“ Дрю Баримор също сподели, че от години мъжете са на заден план в живота ѝ. 45-годишната актриса призна, че вече 5 години не е имала сериозна връзка.

Дрю Баримор днес
Снимка: Getty Images

Баримор в никакъв случай не е решена да остане сама до края на живота си, но мъжете определено не са приоритет. Тя се счита за „непоправима романтичка“ и се надява един ден да срещне подходящия мъж, но за едно е сигурна – никога повече няма да сключи брак. Актрисата вече беше омъжена 3 пъти, като само един от браковете ѝ устоя повече от 2 години.

Чарлийз Терон, която не иска връзка на всяка цена

Чарлийз Терон във филма "Два дни в долината" от 1996 г.
Снимка: Getty Images

Дори на 45, Чарлийз Терон продължава да е една от най-привлекателните жени в Холивуд. Тя все още привлича мъжкото внимание и това изобщо не я дразни, дори напротив – звездата от „Лудия Макс: Пътят на яростта“ продължава да флиртува с пълна сила. Просто не държи на връзка на всяка цена.

Още преди години Терон осинови две деца, които избра да отглежда като самотна майка. Тя не само счита отношенията си с тях за много по-важни, отколкото с който и да е мъж, но и за напълно достатъчни: „Мога съвсем искрено да кажа, че не се чувствам самотна. И причината не е, че когато осинових децата си, те заместиха нещо или пък ме накараха да загубя интерес към нещо.

Чарлийз Терон днес
Снимка: Getty Images

Чарлийз Терон е щастлива с живота, който има и е готова да го промени единствено ако е сигурна, че промяната ще го направи още по-хубав. Тя се надява, че в бъдещето ѝ има мъж, който може да отговори на високите ѝ очаквания и който може да допринесе за живота ѝ, без да ѝ отнема нищо, но ако този човек не съществува, Чарлийз Терон няма да е тъжна, защото и сега нищо не ѝ липсва.

Шарън Стоун, която счита, че мъжете никога не успяват да съзреят като жените

Шарън Стоун през 1995 г.
Снимка: Getty Images

Най-скорошният случай, в който голяма холивудска звезда признава, че романтичните отношения са на заден план в живота ѝ, е Шарън Стоун. Звездата от най-известната и предизвикателна сцена в историята на киното (култовото кръстосване на краката в „Първичен инстинкт“) сподели, че приключва със срещите.

Това явно е ново решение, тъй като преди няколко месеца стана известно, че Шарън Стоун си е направила профил в социална мрежа за запознанства и той е бил блокиран, защото никой не е повярвал, че зад него стои истинската актриса.

Шарън Стоун днес
Снимка: Getty Images

Тя обаче е открила, че доста по-голямо удоволствие от срещите с мъже ѝ доставя да прекарва време с децата си, с приятелите си или дори да е сама със себе си. „Не искам неискреност, преструвки и играене на игрички“, каза тя. „Имам усещането, че когато стане дума за емоционална зрялост, жените съзряват много по-бързо от мъжете. Не ми е необходимо още едно дете.“

Шарън Стоун се надява, че ще даде своя принос в промяната на „мъжкия“ начин на мислене. Самата тя има трима сина и се опитва да ги възпита по начина, по който ѝ се иска всички мъже да бъдат възпитани:

Има едно много грешно разбиране за силата, за това какво значи да си „мъжествен“, какво значи да си властен и какво значи да си важен“, смята тя. „Опитвам се да убедя момчетата си, че идеите за сила и за важност, която мъжете си предават от поколения, може да не е изцяло правилна и може да не е изцяло в тяхна полза.

Една от най-вредните идеи, срещу които обществата почти навсякъде по света трябва да се борят е, че една жена е непълноценна, ако няма мъж до себе си. Да си „стара мома“ или самотна майка на много места се счита за абсолютното дъно, до което може да падне една жена. Известни и силни жени като Джейнс Фонда, Чарлийз Терон и Шарън Стоун обаче доказват, че щастието е нещо, до което може да се стигне и без помощта на „силния пол“. В доста случаи така дори е по-лесно.