Композиторът Рюичи Сакамото, чиято музика за "Последният император" е отличена с "Оскар" и "Грами", почина на 71-годишна възраст след втора диагноза рак, предаде АФП.

Прославил се през 70-те години на миналия век с влиятелната японска група "Yellow Magic Orchestra", електронните нововъведения на Сакамото помогнаха да се положат основите на синт-попа, хаус музиката и хип-хопа.

Все пак, той е най-известен с филмовите си саундтраци, включително за драмата от Втората световна война "Весела Коледа, господин Лорънс", в която играе и с приятеля си Дейвид Боуи в ролята на комендант на лагер за военнопленници.

Снимка: Getty Images

Сакамото печели "Оскар" за музиката си към епоса от 1987 г. "Последният император" на режисьора Бернардо Бертолучи.

В продължение на десетилетия живее в Ню Йорк, но плодотворната му кариера го превръща в голяма звезда в родината му, където е известен с яростните си кампании срещу ядрената енергетика.

Въпреки неотдавнашното си лошо здраве - през 2014 г. той преживя рак на гърлото - Сакамото продължава да печели признание за работата си, включително за музиката към филма на Алехандро Гонсалес Инариту "Завръщането" от 2015 г.

Снимка: Getty Images

В началото на 2021 г. музикантът съобщи, че се лекува от рак на ректума.

Мениджърският му екип обяви, че е починал на 28 март, а погребението е било организирано само за близки роднини, по негово желание.

"Бихме искали да споделим един от любимите цитати на Сакамото: "Ars longa, vita brevis. Изкуството е дълго, животът е кратък", се казва в изявлението на екипа.