Американският актьор Джуси Смолет беше осъден на почти пет месеца затвор вчера, след като беше признат за виновен за това, че през 2019 г. е лъжесвидетелствал пред полицията, че е станал жертва на расистко и хомофобско престъпление от омраза - нападение, което според прокурорите той сам е инсценирал.

През декември 39-годишният афроамерикански гей беше признат за виновен, че е "планирал" фалшивото нападение, като е платил на двама нигерийци 3500 долара, за да се престорят, че го нападат и че е излъгал полицията в показанията си.

Снимка: Getty Images

"Наистина жадувахте за внимание и искахте да го получите", казва чикагският съдия Джеймс Лин на звездата от сериала "Империя", докато произнася присъдата.

Съдията заявява, че актьорът е имал мотиви, които са били "дълбоко арогантни, егоистични и нарцистични".

Снимка: Getty Images

"Това е било преднамерено до крайност... Вие унищожихте живота си такъв, какъвто го познавахте", казва Лин и допълва, че "Смолет е нанесъл щети на истинските жертви на престъпления от омраза".

Съдията казва още, че Смолет е "просто шарлатанин, който се преструва на жертва на престъпление от омраза".

Снимка: Getty Images

Смолет, който трябваше да бъде вкаран в затвора в четвъртък вечерта, ще трябва да изтърпи първите 150 дни от присъдата си в затвора като част от общо 30-месечен изпитателен срок, пише още БГНЕС. Освен това той трябва да изплати 120 106 долара на чикагската полиция за покриване на разходите по разследването.