През 2017 г. стрийминг платформата Netflix започна да предлага на потребителите си сериала „Приятели“ – най-големия филм по телевизията през 90-те години. Благодарение на това стотици хиляди по-млади зрители имаха възможност да се запознаят с шестимата приятели Моника, Рейчъл, Чандлър, Рос, Джоуи и Фийби, които забавляваха родителите им преди това. И се оказа, че най-гледаният ситком на всички времена е изненадващо неприемлив за днешните зрители, които отправиха обвинения към създателите му в расизъм, сексизъм и хомофобия:

Нима хората чак сега разбраха, че има проблем с „Приятели“? Третата реплика от първия епизод е подигравка с лесбийка.

Обичам „Приятели“, но наистина има сериозни проблеми. Най-лошото е „дебелата Моника“ и бащата на Чандлър, като оставим настрана най-големия ми враг – Рос.

Нито една част от „Приятели“ не е остаряла добре, но най-лошо е това с “дебелата Моника“.

Искам да е ясно, че макар да виждам проблемите в „Приятели“, осъзнавам, че времената тогава са били различни. Това обаче не означава, че хората нямат право да се обиждат.

Тези критики, особено след като повечето от тях са насочени срещу неговия персонаж, подразниха актьора Дейвид Шуимър, който играе ролята на Рос Гелър.

Снимка: Getty Images

Ами да направят „Приятели“ само с чернокожи актьори или с азиатци“, призова той в интервю за „The Guardian“. В същото интервю обаче призна, че още тогава е осъзнавал за някои от проблемите и се е опитвал да помогне за разрешаването им:

Осъзнавах липсата на равностойно представяне и настоявах Рос да се среща с жени от други раси.

Дейвид Шуимър

И наистина, една от първите приятелки на Рос, която срещаме в сериала, е американката от азиатски произход Джуди, с която Рейчъл си съперничи. По-късно се появява и чернокожата д-р Чарли Уилър, в която Рос се влюбва.

Истината е, че сериалът всъщност беше изпреварил своето време, най-вече по-отношение на начина, по който третираше секса и връзките.

Дейвид Шуимър

Преди да започнат критиките към сериала, той често беше хвален именно за това – в историята има различни форми на семейства и на отглеждане на деца. Никое от децата в сериала не е родено и отгледано от стандартната двойка мъж и жена. Бен живее с двете си майки лесбийки, Фиби износва децата на брат си, който е женен за много по-възрастна жена, Ема е дете на разведени родители, а Моника и Чандлър не могат да имат деца, затова избират да осиновят.

Според мен проблемът днес, в много отношения е, че хората не могат да погледнат нещата в контекста им. Трябва да се опитат да разберат какво се опита да постигне шоуто.

Дейвид Шуимър

Въпреки критиките от последните години, „Приятели“ продължава да носи милиони на актьорите в главните роли и на създателите си. Сериалът беше един от най-успешните в Netflix, но компанията го загуби и американските потребители вече нямат възможността да го гледат.

На следващата страница може да прочетете кои са 10-те неща от приятели, които преди предизвикваха смях, а сега се считат за обидни >>>