През 2017 г. стрийминг платформата Netflix започна да предлага на потребителите си сериала „Приятели“ – най-големия филм по телевизията през 90-те години. Благодарение на това стотици хиляди по-млади зрители имаха възможност да се запознаят с шестимата приятели Моника, Рейчъл, Чандлър, Рос, Джоуи и Фийби, които забавляваха родителите им преди това. И се оказа, че най-гледаният ситком на всички времена е изненадващо неприемлив за днешните зрители, които отправиха обвинения към създателите му в расизъм, сексизъм и хомофобия:

Нима хората чак сега разбраха, че има проблем с „Приятели“? Третата реплика от първия епизод е подигравка с лесбийка.

Обичам „Приятели“, но наистина има сериозни проблеми. Най-лошото е „дебелата Моника“ и бащата на Чандлър, като оставим настрана най-големия ми враг – Рос.

Нито една част от „Приятели“ не е остаряла добре, но най-лошо е това с “дебелата Моника“.

Искам да е ясно, че макар да виждам проблемите в „Приятели“, осъзнавам, че времената тогава са били различни. Това обаче не означава, че хората нямат право да се обиждат.

Тези критики, особено след като повечето от тях са насочени срещу неговия персонаж, подразниха актьора Дейвид Шуимър, който играе ролята на Рос Гелър.

Снимка: Getty Images

Ами да направят „Приятели“ само с чернокожи актьори или с азиатци“, призова той в интервю за „The Guardian“. В същото интервю обаче призна, че още тогава е осъзнавал за някои от проблемите и се е опитвал да помогне за разрешаването им:

Осъзнавах липсата на равностойно представяне и настоявах Рос да се среща с жени от други раси.

Дейвид Шуимър

И наистина, една от първите приятелки на Рос, която срещаме в сериала, е американката от азиатски произход Джуди, с която Рейчъл си съперничи. По-късно се появява и чернокожата д-р Чарли Уилър, в която Рос се влюбва.

Истината е, че сериалът всъщност беше изпреварил своето време, най-вече по-отношение на начина, по който третираше секса и връзките.

Дейвид Шуимър

Преди да започнат критиките към сериала, той често беше хвален именно за това – в историята има различни форми на семейства и на отглеждане на деца. Никое от децата в сериала не е родено и отгледано от стандартната двойка мъж и жена. Бен живее с двете си майки лесбийки, Фиби износва децата на брат си, който е женен за много по-възрастна жена, Ема е дете на разведени родители, а Моника и Чандлър не могат да имат деца, затова избират да осиновят.

Според мен проблемът днес, в много отношения е, че хората не могат да погледнат нещата в контекста им. Трябва да се опитат да разберат какво се опита да постигне шоуто.

Дейвид Шуимър

Въпреки критиките от последните години, „Приятели“ продължава да носи милиони на актьорите в главните роли и на създателите си. Сериалът беше един от най-успешните в Netflix, но компанията го загуби и американските потребители вече нямат възможността да го гледат.

На следващата страница може да прочетете кои са 10-те неща от приятели, които преди предизвикваха смях, а сега се считат за обидни >>>

Преди време режисьорът Тод Филипс, известен с комедиите си от поредицата „Ергенски запой“, заяви, че се отказва от този жанр, защото вече не можеш да направиш нищо смешно, без да засегнеш някого. Той смени посоката и продължи да провокира зрителите – миналата година направи „Жокера“ и преобърна представата ни както за сериозно кино, така и за екранизация по комикс.

Филипс изглежда е напълно прав и дори сериали, които в миналото са били абсолютна класика, днес са неприемливи за новото, много по-чувствително поколение зрители. Ето кои части от приятели някога предизвикваха смях, а днес се считат за дискриминация:

1. Рос се притеснява, че синът му Бен няма да е достатъчно „мъжествен“

Първата съпруга на Рос го напуска когато е бременна, след като му съобщава, че е лесбийка. Тя отглежда сина им заедно със своята съпруга, но това притеснява Рос, който се страхува, че синът му може да се повлияе от различната сексуална ориентация на майка си.

Снимка: imdb.com

Един от епизодите дори се върти около опитите на Рос да попречи на Бен да си играе с кукла „Барби“ и да го накара да прояви интерес към динозаври и войници. Днес обаче това поведение се счита за сексистко и за „токсична мъжественост“.

2. Рейчъл наема асистент, защото иска да спи с него

Таг е един от приятелите на Рейчъл, с когото тя се запознава, когато той кандидатства за работа в нейната компания. Героинята на Дженифър Анистън го предпочита пред друга кандидатка, която е много по-квалифицирана, само защото е млад и сексапилен.

Снимка: imdb.com

По-късно двамата стават гаджета, но Рейчъл къса с него, защото е твърде незрял. Днес поведението ѝ се приема за сексуален тормоз.

3. Джоуи търпи подигравки, защото е прекалено „женствен“

В един от епизодите Рейчъл дава на Джоуи чанта, която всички останали считат за дамска. Глуповатият актьор търпи подигравки през целия епизод, а накрая дори не го избират за ролята, за която се явява на кастинг.

Снимка: imdb.com

Днес подигравките към някого заради облеклото или аксесоарите му се считат за сериозна форма на дискриминация.

4. Рос се подиграва на бавачката мъж

В един от епизодите Рос и Рейчъл решават да наемат бавачка и Рейчъл се спира на мъж. През целия епизод Рос му се подиграва, а самият мъж бавачка е представен като изключително емоционален. В ролята е Фреди Принц Джуниър, но първоначално е трябвало да я получи Том Ханкс.

Снимка: imdb.com

Днес чувствителният мъж бавачка се счита за стереотипен образ, а поведението на Рос за сексистко.

5. Подигравките за дебелия период на Моника

„Камерата добавя пет килограма“, казва Моника в един епизод, в който виждаме видео от времето, когато е била дебела. „С колко камери са те снимали“, пита Чандлър и навремето тази шега беше една от най-забавните в сериала. Вече явно не е така.

Снимка: imdb.com

Подигравките с наднорменото тегло на Моника днес се считат за дискриминация, а шегите и подигравките на останалите за обидни.

6. Рос е твърде контролиращ във връзката си с Рейчъл

В един от периодите, в които Рос и Рейчъл са заедно (почитателите знаят, че динамичните им отношения са най-важната сюжетна линия на сериала), Рейчъл се запознава с мъж, който ѝ помага да си намери по-добра работа. Рос обаче започва да ревнува, да преследва приятелката си да се появява неочаквано в офиса ѝ.

Снимка: imdb.com

Това поведение е една от причините зрителите на сериала днес да не могат да понасят Рос. Ревността му, която навремето беше забавна, днес се приема като опасно обсебване.

7. Чандлър не приема смяната на пола на баща си

Чандлър има много емоционални проблеми и повечето от тях са свързани с баща му, който е травестит и хомосексуалист. Младият мъж често се шегува с избора, който е направил баща му и демонстрира колко му е неприятно всичко това.

Снимка: imdb.com

Днес всичко в отношението на Чандлър към баща му се счита за хомофобско и трансфобско. Включително това, че никога не казва „тя“, когато говори за него, а винаги използва местоимението „той“.

8. Липсата на расово разнообразие в сериала

Не само всички главни герои в приятели са бели, но и почти не виждаме персонажи от други раси. Вече споменахме двете гаджета на Рос, но почти няма други.

Снимка: imdb.com

Днес е задължително (ако филмът не иска да бъде атакуван) да има колкото се може повече персонажи с различен цвят на кожата. Всъщност ако „Приятели“ беше сниман днес, поне двама (а по-скоро трима) от приятелите щяха да са с различна раса.

9. Чандлър се обижда, когато някой го помисли за гей

Една от редовните шеги в сериала е за сексуалната ориентация на Чандлър. Непознатите често го мислят за гей, което винаги го обижда и го кара да защитава сексуалността си.

Снимка: imdb.com

Заедно с отношението към баща му, това поведение на Чандлър днес се счита за дискриминативно и хомофобско.

10. Рос излиза със своя студентка

В сериала Рос е професор по палеонтология и започва връзка със студентка, която е доста години по-млада от него. В продължение на половин сезон двамата излизат тайно от ръководителите на университета, тъй като ако връзката им стане ясна, Рос ще бъде уволнен.

Снимка: imdb.com

Днес поведението на Рос се счита за злоупотреба с власт и предизвиква неодобрение сред феновете. Всъщност връзката му с Елизабет предизвика неодобрението също така и на приятелите, на колегите на Рос и на бащата на Елизабет (в ролята видяхме Брус Уилис).

Всички тези критики вероятно имат основание и е чудесно, че живеем в свят, който всеки може да се бори за правото си да бъде какъвто желае и да обича когото иска, но ако човек целенасочено започне да търси нещо, което ще го обиди, ще го намери със сигурност.