Филмовата компания “Дисни“ стартираха новата си стрийминг платформа „Disney+“ във вторник и вече имат над 10 милиона потребители, но някои хора останаха изненадани, след като забелязаха, че преди голяма част от класическите анимационни филмчета има предупреждения, че може да съдържат остарели, расистки и обидни стереотипи.

Снимка: imdb.com

Едно от филмчетата, за които платформата предупреждава, че съдържат расистки предразсъдъци е класиката „Дъмбо“ от 1941 година. Проблемът в него е, че един от героите е черен гарван, който се озвучава от бял актьор, говорещ като чернокож. В днешно време тази практика от миналото се нарича „blackface“ и се счита за расистка и много обидна.

За да избегне обвинения в расова дискриминация, режисьорът Тим Бъртън, който направи игрална версия на „Дъмбо“, изцяло премахна сцената с черния гарван, както и друга приемана за обидна сцена, в която група чернокожи работници разпъват цирковата палатка и пеят.

„Дисни“ не са първата компания, която отправя подобно предупреждение преди анимационните си филми. Компанията Уорнър, която държи правата за излъчването на анимационната поредица „Том и Джери“ също предупреждава зрителите: „Анимацията, която ще видите, е продукт на своето време. В нея може да са отразени етнически и расови предразсъдъци, които са били типични за американското общество. Тези неща са били грешни тогава, грешни са и днес. Въпреки че този филм не отразява днешното общество, ние ви го представяме по начина, по който е бил създаден, защото в противен случай би означавало да се правим, че тези предразсъдъци никога не са съществували.