Косплейът е колкото забавление, толкова и изкуство. За мнозинството от нас просто е удоволствие да видим любимите си персонажи на живо и да се снимаме с тях, но за хората, които стоят зад маските и под грима, това са месеци усилена работа и много средства. За да направиш добър косплей, трябва да си художник, дизайнер, шивач и гримьор, а някои от най-добрите костюми сякаш са взети от снимачната площадка на високобюджетен филми.

За съжаление тазгодишното издание на най-големия европейски конкурс за косплей, EuroCosplay, беше помрачено от безумен скандал. Една от фаворитките за първото място, френската косплейърка известна като Alice Livanart, беше дисквалифицирана, защото героят, когото е избрала да почете с костюма си, е чернокож.

Снимка: https://www.facebook.com/pg/livanart

В миналото бели актьори са боядисвали лицата си в черно, за да изпълнят ролята на чернокожи герои, което днес се счита за обидно и расистко. Това е и причината за отстраняването на Алис от конкурса, след като е избрала да се облече в много детайлен костюм, покриващ цялото ѝ тяло, на персонажа Пайк от играта "League of Legends".

В резултат на това противоречиво решение, много косплейъри обявиха бойкот на EuroCosplay. Според тях обвинението в расизъм е глупаво, защото косплейърите редовно променят цвета на кожата си, за да заприличат на любимите си персонажи - те могат да са сини, зелени, червени, но очевидно не кафяви. Още повече, че самият Пайк, който е един от най-популярните персонажи в играта, не е напълно човек, а е хибрид между човешко същество и акула.

Снимка: https://www.facebook.com/pg/livanart

Макар че Алис има международна подкрепа от косплейъри в цяла Европа, по всичко изглежда, че организаторите на EuroCosplay няма да променят мнението си спрямо ръчно направеният костюм, чиято изработка е струвала на младата жена повече от 3 хил. долара.