Знамената са навсякъде, но рядко отделяме време да ги разгледаме по-обстойно. Само няколко мига са ви необходими, за да откриете цветни изображения, сложни рисунки и богата история. В света има немалко национални флагове, които привличат вниманието. Ето 10 от тях: 

Уелс

Уелското знаме, изобразяващо голям червен дракон (б.а. - олицетворение на самата нация) на бял и зелен фон, се развява за първи път през 1959 г. Драконът напомня легендата за крал Артур, което го прави много важен символ в уелската култура, докато цветовете са тези на дома на Тюдорите - кралското семейство на Уелс през 15-ти век. 

Белиз

Сложният флаг на Белиз изобразява двама мъже - единият с брадва, а другият с гребло, представляващи етническия произход на страната, намираща се в Централна Америка. Тесни червени ивици ограждат горната и долната част на кралско-син фон. Освен това, венец от 50 махагонови листа заобикаля централното изображение и символизира годината (1950 г.), когато Народната обединена партия (PUP) получава власт и започва борбата за освобождение. Преди време Белиз носи името Британски Хондурас. Знамето, което познаваме днес, е прието през 1981 г.  

Черна гора

Флагът на Черна гора е с червен цвят, обгърнат с жълта лента в краищата му. Двуглавият орел, който е изобразен върху него, показва двете върховни власти - държавата и църквата. В центъра му пък е поставен лъв върху син и зелен щит, като в този си вид е познато от 2004 г. 

Сърбия

Знамето на нашата западна съседка с гордее с три хоризонтални ивици в червено, синьо и бяло. Върху него има корона, двуглав орел и щит, върху който са изобразени четири букви “С”, които заменят фразата “Само съединението ще спаси сърбите“. След много промени този флаг става официален през 2010 г. 

Тибет

Въпреки че е бил под военна окупация доста време, Тибет запазва юридически суверенитет. Далай Лама прави знамето на държавата през 1912 г., но през 1959 г. Китайската народна република официално забранява използването му след бягството на духовния водач на северния будизъм. То включва слънце, осветяващо снежен връх, показан като бял триъгълник. Двата лъва насочват към духовната страна на Тибет.  

Снимка: Getty Images

Нова Зеландия

Флагът на Нова Зеландия остава непроменен от 1869 г. Юниън Джак, който е поставен в горния му ляв ъгъл, демонстрира връзката на тази територия с Великобритания. Тъмносиният цвят, който е емблематичен за Нова Зеландия, доминира във флага. Четирите звезди вдясно са символ на Южния кръст и показват местоположението й в южното полукълбо. 

 

Република Маршалови острови 

Знамето на Маршаловите острови е доминирано от син фон, напомнящ необятността на Тихия океан. То е разделено от две наклонени ивици, олицетворяващи Екватора. Спускащи се от горния десен до долния ляв ъгъл, техните оранжеви и бели цветове означават изгрева и залеза. 24-лъчевата звезда, поставена от лявата страна, е синоним на християнското наследство на страната, намираща се в Микронезия, както и на нейните 24 области. Това знаме е познато на широката общественост от 1979 г.  

Уругвай

Разположена в южната част на Южна Америка, тази държава има флаг с девет хоризонтални бели и сини ивици. Доближаващо се до знамето на Аржентина, Уругвай поставя в горния ляв ъгъл националната си емблема - Sol de Mayo (б.а. - Майското слънце). Любопитното е, че няколко версии на това знаме са били развявани преди днешната му визия да бъде финализирана през 1830 г. 

Казахстан

Съставен от златни елементи на тюркоазен фон, флагът на Казахстан включва лъчезарно 32-точково слънце над орел в полет, което напомня за използването на орли върху символите на местните племена. В лявата страна е изобразена плетеница, която е препратка към културата и изкуството на тази държава, която на север граничи с Русия. Синият цвят показва турското население в територията й, както и Тегри - богът на небето от турската митология. Появява се на бял свят в този вид през 1992 г. 

Сан Марино

Прието е през 1797 г. и е разделено на две части - бяла и синя. Те изразяват мира и свободата. Гербът на републиката, състоящ се от трите кули на планината Титано, се намира място в центъра. Интересен факт е, че Сан Марино се смята за най-старата република в съвременния свят, макар че е една от най-малките страни - с площ от 61 кв. км. и население от 33 562 души.