Принцесата на Уелс Катрин пристигна в Бъкингамския дворец за официалното тържество по случай рождения ден на краля - първата ѝ публична поява след разкриването на диагнозата ѝ рак.

Събитието - едно от най-важните в кралския календар - е традиция, която отбелязва официалния рожден ден на британския владетел вече повече от 260 години. Истинският рожден ден на Чарлз обаче е през ноември.

Принцесата и съпругът ѝ принц Уилям бяха забелязани да се придвижват заедно към двореца, докато започваше церемонията Trooping the Colour ("Посрещане на знамената").

Снимка: Getty Images

Хора от всички възрасти са се събрали по протежение на търговската улица за събитието. Някои от зрителите носят шапки и шапки-чадъри, а други развяват знамена. Най-патриотично настроените пеят националния химн.

Принцесата на Уелс - известна още като Кейт - ще наблюдава останалата част от парада със семейството си наблизо и се очаква да се присъедини към колегите си от кралското семейство на балкона.

Снимка: Getty Images

Това е важен момент във възстановяването на принцесата, като отбелязва първата ѝ публична поява от Коледа насам - седмици преди диагностицирането на рака.

На 14 юни Кейт даде актуална информация за здравословното си състояние, като заяви, че е постигнала "добър напредък" във възстановяването си. Но тя добави, че очаква лечението ѝ да продължи още няколко месеца.

Крал Чарлз III също участва, въпреки че също се лекува от рак.

Снимка: Getty Images

Trooping the Colour е великолепен военен спектакъл, при който 1400 офицери и войници, заедно с 400 музиканти и 200 коня, преминават по улиците на Лондон от Бъкингамския дворец до Horse Guard's Parade, а тълпите се нареждат по маршрута.

Британските крале и кралици удвояват празненствата си от 18 век насам, като организират както публично празненство - официалния рожден ден, така и по-частно събитие на истинската дата.

Снимка: Getty Images

Смята се, че традицията е започнала с лудия по партитата крал Джордж II през 1748 г. Подобно на Чарлз III, Джордж е роден през ноември, когато британското време често е далеч от идеалното.

След тържественото шествие парадът се връща в двореца, където владетелят и членовете на семейството традиционно се събират на прочутия балкон, за да посрещнат отдолу ликуващите тълпи от доброжелатели.

Появата на Кейт беше основна тема за обсъждане сред зрителите, които разговаряха и загряваха ръцете си с шишета чай. "Много сме развълнувани", каза 41-годишната Рейн Гелденхуйс пред Си Ен Ен.

Снимка: Getty Images

"Надяваме се да се качим на балкона и да видим отново красивото ѝ лице... Липсваше ни да я видим на публично място, така че сме тук най-вече заради нея", добави тя.