Колин Фарел е подал молба в съда да получи контрол над живота и изборите на 17-годишния си син Джеймс. Момчето, което се роди през 2003 г., страда от невро-генетично заболяване, наречено Синдром на Ангелман.

Характерно за това заболяване е, че хората с него имат по-малки глави, забавено развитие, както и затруднено говорене и движение. Децата със Синдрома на Ангелман често са наричани „ангели“, заради името на лекаря, който е открил заболяването и факта, че синдромът причинява безпричинна веселост и смях, както и пляскане с ръце.

Джеймс Фарел е загубил напълно способността си да говори.

Снимка: Getty Images

По информация на сайта „E! News“ Фарел и майката на момчето, моделът Ким Борденейв, са поискали от съда да им даде права да вземат решения вместо сина си. Това означава, че ако молбата им бъде одобрена, те ще могат да разрешават вместо него медицински процедури и ще имат достъп до информация за здравословното му състояние, която иначе би била конфиденциална. Едно такова попечителство дава контрол на родителите също така над решения, свързани с брак и съгласие за полови контакти.

В молбата на родителите е посочено, че Джеймс „не говори и има затруднени движения, което го прави неспособен да се грижи за собственото си здраве и има нужда от помощ при приготвянето на храна, храненето, къпането и обличането“.

Джеймс е син на Колин Фарел и модела Ким Борденейв
Снимка: Getty Images

В молбата се казва още, че макар момчето да няма възможност да изрази собствената си воля по този въпрос, то най-вероятно би искало именно родителите му да поемат попечителството над него. Изслушването в съда е насрочено за края на септември, но самият Джеймс няма да присъства.

Снимка: Getty Images

Колин Фарел, който има и по-малък син, държи децата си далеч от публичното пространство, но често е говорил за сина си Джеймс и за изпитанията, които момчето е трябвало да премине. Актьорът сподели, че никога няма да забрави първите стъпки на сина си, когато е бил 4-годишен, защото лекарите са го предупредили, че момчето може никога да не проходи. Синдромът на Ангелман е нелечим и единственото, което може да се направи за децата, е да се облекчат припадъците им.