През последните три години биографичните филми за известни музиканти и групи се увеличиха, най-вече благодарение на огромния успех на „Бохемска рапсодия“ през 2018 г. Изглежда само въпрос на време за всяка голяма група или изпълнител да има такъв филм, но ако очаквате да видите историята на легендарните ABBA на екрана, ще трябва да почакате. Композиторът Бьорн Улвеус, който е един от членовете на групата, отхвърли възможността да има такъв филм, поне докато той е жив.

„Не мисля, че бихме искали това“, каза той, цитиран от британския таблоид „Мирър“. „Със сигурност аз не бих искал някой актьор да ме играе на големия екран, поне докато съм жив. Не мисля, че и другите биха искали това.“

Снимка: Getty Images

Тази новина със сигурност е доста лоша за филмовата индустрия, тъй като подобен тип филми могат да са много успешни. Филмът за Елтън Джон „Рокетмен“ събра 5 пъти повече пари от продажба на билети, отколкото е бюджетът му и спечели „Оскар“. Година по-рано „Бохемска рапсодия“ събра близо милиард долара и получи 4 „Оскар“-а.

Снимка: Getty Images

Историята на ABBA също би могла да се превърне в много интересен филм. Групата е създадена от Бьорн и съпругата му Агнета Фелтскуг, както и още една двойка - Ани-Фрид Люнгста и Бени Андершон. Музикантите трябва да балансират между живота си като семейство и работата си в една от най-успешните музикални групи на всички времена.

В крайна сметка тежестта на славата дава своя резултат и двете семейства се разпадат – Бьорн и Агнета през 1979 г., а Ани-Фрид и Бени през 1981 г. Малко след това групата спира да прави музика за почти 40 години.

Снимка: Getty Images

Неотдавна стана ясно, че ABBA планират да пуснат нова музика за пръв път от десетилетия и няколко поколения почитатели очакват това с нетърпение.

Музиката на ABBA вече послужи за основа на два много успешни филма, които обаче не са биографични.