"Успехът не идва с ръце в джобовете" - по ирония на съдбата именно това е философията на стрелеца който спечели своя олимпийски медал с ръка в джоба. Юсуф Дикеч и Севвал Илайда Тархан спечелиха сребро в смесения отбор на 10 метра въздушен пистолет, донасяйки първия медал на Турция в олимпийската стрелба. Спокойствието в излъчването му и липсата на специална екипировка побъркаха всички фенове на Игрите.

КОЙ Е ЮСУФ ДИКЕЧ?

Роден е на 1 януари 1973 г. в Гексун, Турция. 

Началния си опит като стрелец получава, докато служи в турската армия.След дипломирането си става ефрейтор и постъпва на служба в Мардин. Офицер е в Генералното командване на жандармерията. Това се случва в далечната 2001 година.
 
В спортната му биография като сегашна професия е посечено "спортист". 
 
РАЗВОДЪТ

Макар да е един от най-точните стрелци на планетата, той има романтично хоби. А именно - танците. 
 
Това обаче, което мнозина източници посочват като причина за успеха му, е раздялата. Според някои от тях се запалва по стрелбата най-вече заради развода си.

Юсуф Дикеч има дъщеря. А също така е любител на котките.


 
 
"НАЕМЕН УБИЕЦ" С РЪЦЕ В ДЖОБОВЕТЕ 
 
Различният подход НА Юсуф Дикеч – без специализирана екипировка и без спортен екип, а само по дънки и тениска – обърка конкуренцията му. Той се появи само с очилата, които носи, и тапи за уши, които да го предпазят от околния шум. Специфичното при неговата стрелба е, че не затваря едното си око. Това е рядка техника, която понякога обърква дори съдиите. 

Юсуф Дикеч стреля с пъхната в джоба свободна ръка. В интервю за радио GOL той казва, че това го мотивира и му помага да се чувства по-комфортно.  Небрежното му спокойно излъчване провокира много от феновете на спорта да се пошегуват, че Турция е пратила наемен убиец на Олимпиадата. 
 
"Много съм много щастлив, че спечелихме първия олимпийски медал в историята на републиката, на моята 85-милионна страна, която ни изпрати с молитвите си. Този медал принадлежи на РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ" - написа той в Инстаграма си и публикува снимка с медала.

Уорън Шарп написа в X, че Дикек има "безумна аура", докато Лоло Джоунс шеговито попита в социалните медии дали Дикес е "в следващия филм за Джон Уик".
 
Преди това Юсуф е представял страната си на Летните олимпийски игри през 2012 и 2016 г., а също така спечели медал на Средиземноморските игри през 2013 г. в Мерсин. Това е петата олимпиада за Дикеч - той се състезава в стрелба на всички летни игри от 2008 г. насам. Той е и седемкратен европейски шампион и двукратен световен шампион през 2014 г. на 25-метров стандартен пистолет и 25-метров пистолет с централен огън, според олимпийската му биография.